Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Konec zlatého chlapce: Dalík v klepetech kvůli Pandurům, šlo prý o 480 milionů!

Autor: simao, ČTK - 
8. října 2012
18:56

Protikorupční policie opět udeřila. A lobbista Marek Dalík byl obviněn v kauze podivného nákupu vojenských transportérů Pandurů. Topolánkův kamarád teď bude mít co vysvětlovat. Kdo je vlastně Marek Dalík, zlatý chlapec, kterému zvoní hrana? 

V kauze nákupu Pandurů se opět točí velké peníze. Když Topolánkova vláda schválila nákup těchto vojenských transportérů, ministryně obrany Vlasta Parkanová oznámila, že jich Česko koupí 107. Po jednáních se jejich cena vyšplhala na 14,4 miliard.

Výběrové řízení vyhrála rakouská firma Steyr. Jenže právě její manažer loni vypověděl, že Topolánkův spolupracovník Marek Dalík si řekl při udělování zakázky o provizi 480 milionů korun... Když se nepodařilo tato slova potvrdit, policie případ odložila.

Teď se k němu však vrací! A Marka Dalíka (37) dnes právě kvůli podezření z korupce v kauze Pandur odvedla policie v poutech. Jméno tohohle vlivného lobbisty je přitom spojováno s nejrůznějšími "kšefty".

Kšeftoval s nemovitostmi, vlastní restauraci

• Po studiu politologie a mezinárodních vztahů si Dalík našel první, "skromné" zaměstnání. Zato hned na Pražském Hradě, kde působil jako úředník za časů panování Václava Havla.

• Dalík se však dlouhou dobu pohybuje především v oblasti public relations. Oficiálně jako poradce v oblasti reklamy a marketingu. Dodnes je pak třeba předsedou představenstva v PR agentuře New Deal Communications.

• Čile však také (na vlastní triko) obchodoval s nemovitostmi a to mu vyneslo potřebný kapitál. Nakoupil byty v Praze a Špindlerově mlýně, oba je později výhodně prodal. Kde na ně vzal, není jisté.

• Pohybuje se však i v dalších oblastech - v luxusním pražském komplexu Prague Marina (který však před časem odhalil značně chatrnou statiku) si otevřel restauraci Porto´s Ristorante. A také investoval miliony do tenisového areálu ve Vestci. 

Kde však "Golden Boy" Marek Dalík ke svému bohatství přišel? Policie se snaží prošetřit, zda to náhodou není díky politice... Kamarádství s Mirkem Topolánkem mu totiž umožnilo uplatňovat svůj vliv i na české politické scéně. Díky tomu se však zamotal do kauzy nákupu Pandurů.

Kamarád Topol a mise v politice

• S Mirkem Topolánkem navázal Dalík bližší kontakty v době, kdy byl "Topol" senátorem za Ostravsko. Zlatá léta spolu zažili v letech vlády Topolánkova kabinetu (2006 až 2009).

• Dalíkovy dlouhé prsty se údajně začaly projevovat již v roce 2004 - byl spojovaný s údajným uplácením exposlance Unie Svobody Kořistky. Tomu měl Dalík nabízet miliony za pomoc při svržení vlády Stanislava Grosse (ČSSD). Dalíkovi se však obvinění neprokázalo a policie případ opět odložila...

• Na přelomu let 2006 a 2007 se Dalík podle médií údajně podílel na vyjednávání podpory Topolánkově vládě, za kterou se skutečně postavili dva sociální demokraté. Miloš Melčák a Michal Pohanka.

• Pro mnohé se stal Dalík symbolem vazeb vedení ODS na podnikatele a lobbisty. Po Topolánkově boku se vyskytoval velmi často, dokonce si pořídil byt ve stejném domě, jako premiér.

Dalíkova ulita: Vytáhla ho z ní policie

Topolánkovi však zatnuly "tipec" narůstající problémy a také kauza Toskánsko, kde si užíval dovolenou vedle podnikatelů a lobbistů. Po pádu kamarádovy vlády se Dalík chystal stáhnout do ústraní.

Že by však Dalík měl strádat, o tom nemohla být řeč. Jen agentura  New Deal Communication má obrat v řádu desítek milionů korun. Dalíka však z ústranní vytáhla policie, když začala opět řešit kauzu Pandur.

liwa ( 9. října 2012 01:50 )

smrdutý oposum

hanzbergmayer ( 9. října 2012 00:24 )

Na fotografii máte Aston Martin, ale v popisku Porsche.

fantomas123 ( 9. října 2012 00:19 )

Po volbách je venku....je to jen Nečasův tah, jak zabránit volebnímu propadáku a obelhat veřejnost, že platí padni komu padni...

frantaklika ( 8. října 2012 22:37 )

šikovný svazáček a jak se vypracoval, celkem mu fandím- on byl aspon chvíli v žitě, ostatní dańový hlupáci jsou v loji

bome ( 8. října 2012 22:24 )

Lez a nenavist uz davno zvitezila nad laskou a pravdu, dik prevdolaskari a svetove uznavanemu dramatikovi a jeho nabozenstvi zvanemu Havlizmus

Zobrazit celou diskusi