Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Unikátní foto ze Šumavy: Turistka vyfotila tři losy najednou!

Autor: Vlaďka Hradská - 
4. října 2012
12:19

Takový kousek se nepodařil ani lidem z národního parku! Tři losy najednou se naskytlo vyfotit na Šumavě turistce Aleně Raftlové z Libčic nad Vltavou. Podle zoologů jde o obrovskou raritu.

Svým očím nevěřila Alena Raftlová, která při jízdě z Nové Pece do Lipna nad Vltavou zahlédla z okénka automobilu losy. „Běželi po louce asi 150 metrů od silnice. Nikdo ze spolucestujících mi nevěřil. Nakonec mi zastavili a já zvířata vyfotila. Trvalo to jen několik vteřin a bylo to nádherné,“ popsala zážitek nadšená turistka.

15 losů je na Lipně

Podle lesníků měla autorka snímků neobvyklé štěstí. „Vyfotit jednoho losa je veliká vzácnost. Fotka tří losů najednou, to už je jedinečná rarita,“ řekl Blesku Adam Jirsa ze Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava. Že se Aleně Raftlové podařil výjimečný kousek, potvrdil i zoolog Luděk Bufka. „Vyfotit ve volné přírodě tři losy se ještě nikomu ze zaměstnanců národního parku nepodařilo,“ řekl Bufka. Asi 15 losů žije na území mezi Lipnem a rakouskou hranicí. Vyhovuje jim klid a místní biotopy, jakými jsou podmáčené louky a opuštěné vesnice zarůstající dřevinami.

Los se vrátil po stovkách let

Los evropský byl ve střední Evropě vyhuben v 15. století. V Česku migruje, trvale žije jen na několika místech. Jedním z nich je právě Šumava, kde se objevuje od 70. let minulého století. Los evropský je největším volně žijícím kopytníkem v Česku. Jde o velmi plaché a obezřetné zvíře, které se pohybuje převážně v noci.

naidka ( 4. října 2012 13:41 )

To teda měla paní postřeh . Ani jsem nevěděla, že se losi u nás vyskytují. Opravdu unikátní foto.

Zobrazit celou diskusi