Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Záhada prezidentovy krve: Klaus po zásahu krvácel, reportér Blesk.cz ne!

Autor: Ladislav Leimer, Jiří Fabián - 
3. října 2012
05:00

Prezident Václav Klaus (71) skončil po útoku airsoftovou pistolí se zkrvaveným pravým rukávem bílé košile. Jenže! Odborníci se shodují, že tato zbraň by neměla taková zranění způsobit. Blesk se proto rozhodl vyzkoušet na vlastní kůži, jestli je možné se s ní takto poranit. Nepovedlo se nám to!

Redaktor Blesku oblékl podobný oděv, který měl v pátek v Chrastavě na sobě prezident – košili a lehké sako. Ze vzdálenosti několika desítek centimetrů, ze které pálil i zarytý komunista Pavel Vondrouš (26), jsme na něj vystřelili. Sedm ran jako útočník. „Je to cítit, pálí to, ale dá se to vydržet,“ popsal náš kolega Ondřej Höppner. Na kůži mu zůstaly drobné důlky od plastových kuliček, ale kůži rána neprorazila. Absolutně bez známky poškození zůstala košile i sako.

Video  Způsobí airsoftová pistole krvavé rány?  - Jan Jedlička, FTV Prima, foto: Zbyněk Pecák
Video se připravuje ...

Co řekl Klaus o zranění

„Nikdy neberu prášky proti bolesti. Doktoři říkají, že mám posunutý práh bolesti. Myslel jsem si, že tam budu mít modřiny, teprve po dvou hodinách jsem si sundal sako a uviděl zakrvácenou košili. To mne zarazilo a donutilo mne brát to vážně. Proto jsem jel do nemocnice…“ Lékař, který prezidenta ošetřoval, prohlásil, že šlo o „lehké zranění, které vyžadovalo vyšetření a ošetření“. Rozsah zranění ho prý nepřekvapil.

Odborník: To jsem ještě neviděl

Odborníci jsou ale zajedno, že airsoftová pistole krvácivá zranění, která Klaus údajně při střelbě utržil, nezpůsobuje. „S airsoftovými zbraněmi pracuji několik let a za celou svou kariéru jsem se nesetkal s ničím podobným. Na vlastní kůži jsem pocítil zásah kuličkou z těsné blízkosti, která neprošla ani tričkem,“ řekl Blesku Tomáš Pantůček ze společnosti Airsoft Praha.

Kde se vzala ta krev?

Co tedy stojí za prezidentovým zraněním? Že by nemoc? Předchozí zranění, do kterého se atentátník náhodou trefil? Léky na ředění krve? Značný rozpor mezi výsledkem našeho pokusu a viditelnou stopou zranění, které prezident předvedl při odjezdu z nemocnice i čekajícím novinářům, nechtěl jeho mluvčí Radim Ochvat komentovat…

Jakou zbraní jsme stříleli

Blesk získal od oficiálního distributora Bohemia Air Soft přesně tu samou zbraň, kterou střílel Vondrouš. Jde o typ CZ 75 p-07 Duty, ruční pistoli, kterou lze na našem trhu pořídit za zhruba dva tisíce. Koupit si ji může každý! I když jde o střelnou zbraň kategorie D, k jejímu pořízení stačí občanský průkaz a dovršení osmnácti let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vevel ( 5. října 2012 20:43 )

Ten pokus by musel být za stejných podmínek, jako mšl Vondrouš. T.zn. přiložit pistoli přímo k rukávu, sako i triko ze stejného materiálu a stejné střely. Voskovou kuličkou, nabitou do malorážky, prostřelíte 5mm překližku (i víc) - při střelbě z těsné blízkosti. A bezvýsledně se rozplácne z několika metrů.

sportgym ( 4. října 2012 16:36 )

Klaus je loutka nastrčená ufnukana bába jak se říká!Nenavidím ho rozkradl republiku naší a zadlužil jí že už se to nedá napravit je to trestný čin a Klaus by měl jít do basy a s nim by meli jit i Nečas a Kalousek to jsou další lidi co pokračovali v rozkradaní republiky mě li by sedět taky.Jen hrabou rdží si svoje koryta aby měli strašně moc peněz a žili v přepichu za naše penize a jezdili si na dovoleny a stavěli si baraky za miliony za našich peněz danovich poplatniku skoda že Pavel Ondrouš nepoužil pravou zbran bylo by o jednu loutku mene.mel tu pistolku pouzit i na nečase a toho idiota Kalouska ty uplne zdevastovali republiku tak že budem do smrti zadluzeny navic kradou a rozdavaji milionovi odmeny svim lidem a my obycejny lidi musime chodit do dvou praci a by jsme nechcipli hlady .tyhle politici jsou horší než komunisti.Doufam že bude brzo stavka ktera bude trvat aspon 3 dny v kuse a doufam že dorazi aspon 5 milionu lidi a vemou sebou krumpace lopaty a kladivo!!!!!Je mi ze vsech polituku zle jen berou chudym a bohatym pridavaji maji to dobre promysleny mysli totiz na staří a vi že do smrti si budou užívat přepichu a jezdit si na dovoleny za penize danovich poplatniku.Nevyžiju ani ze dvou platu musel bych mit treti praci abych vubec si mohl dovolit jet nekam na dovolenou,jenže toho se nedoziju protože zdraví me odrovna jsem skoro ve 40 letech se zdravim uplne v haji diky zdražovani a je to uz neunosne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

lauratiger ( 3. října 2012 23:03 )

No, skoro to tak působí, jinak je chování ochranky dost těžko pochopitelné. Je to parodie na atentát, taková crazy akční scénka. Včetně těch nesmyslných výkladů, že držel nebezpečnou zbraň, kterou mohl ublížit střelbou do očí. Ale on střílel do rukávu zblízka, to je ten vtip. Ale nechápu, jak k něčemu takovému mohlo vůbec dojít, proč kolem něj ti panáci chodí, i prostý občan zasáhne lépe než ochranka? Skoro to vypadá, jako by "atentátníka" chtěli nechat jít, když prezident přece neležel v kaluži krve. Neuvěřitelné.

abzk ( 3. října 2012 21:13 )

Vondrouš je jenom magor jakejch je všude dvanáct do tuctu. Navíc ti, co s tím měli něco společnýho, ať už přímo nebo nepřímo, se sami usvědčili, když hned po "atentátu" všechny strany projevily rozhořčení, jeno jedna strana reagovala tím, že se od Vondroušova činu distancovala, čímž se vlastně usvědčila. Že nevíš která strana to byla? , že ne?

jana999 ( 3. října 2012 16:17 )

ale houby by ho ranila mrtvice, chování klause je důkazem, že je to komedie, s kterou počítal, jindy zdrhá i při slovním napadení a tady pokračuje, jako by se nechumelilo,´ten vondrouš je placenej odesák, který si měl zahrát na komunistickýho atentzátníka a ona z toho vylezla taková fraška, že by spíš ods měla něco podniknout aby se na to zapomělo než si vymýšlet další a další báchorky

Zobrazit celou diskusi