Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Postižená dívka z Vizovic: Bohunka vystudovala vysokou jako první z dětského domova!

Bohunka prožívá šťastné období. Dosáhla na titul a čeká miminko
Bohunka prožívá šťastné období. Dosáhla na titul a čeká miminko  (Autor: Foto Blesk - Slávka Červená)
Autor: Slávka Červená, mokk - 
2. října 2012
11:19

Od svých devíti let žije Bohumila Schonbaumová (25) v dětském domově ve Vizovicích. Jinak jí tu neřeknou než Bohunko a mají ji moc rádi. Nyní má i jejich obdiv. Je totiž první v historii domova, která se chlubí titulem magistr.

Na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně zvládla Bohunka studium sociální pedagogiky. Nejdříve získala titul bakaláře a nyní i magistra. Takového úspěchu dosáhla v domově jako první chovanec od roku 1930!

Bez jedné ruky

V domově se ocitla, když jí bylo devět. Maminka trpěla schizofrenií. „Chtěla se o mě starat, ale nešlo to. A když třeba neměla peníze, chodila za mnou do Vizovic pěšky, aby mě viděla. Z Lutoniny jsou to tři kilometry,“ přiblížila Bohunka. Její otec žil s matkou »na hromádce « tři roky. Pak ji opustil. „Vím, že na mě nedal dopustit. O to víc mě mrzí, že od té doby se ke mně vůbec nehlásí. Já bych o to stála. Paradoxně ho mám na Facebooku mezi přáteli,“ pokračovala dívka.

Tu provází i handicap. Levá ruka končí v lokti pahýlkem. Nosí kosmetickou protézu. Zvládá ale vše. A na jaře začne vozit kočárek. Našla si přítele a čekají miminko.

zelena.karkulka ( 3. října 2012 01:01 )

a jak chodí do práce?promiň,slovní hříčka

ovadmoucha ( 2. října 2012 14:56 )

Bohunko, hodně štěstí a radosti do života. Porod ať dopadne dobře, možná, že táta se umoudří, když bude dědečkem a navštívítě.ATi , kteří píší ty nesmyslené bláboly,to jsou lidí chudí na mysli i duši, to jsou chudáci, oni taky za to nemohou, mají mozek vyšachovaný.Takových se nevšímej.Přeji Ti hodně radosti, ať Tvůj život je bez problémů a s přítelem se mějte rádi.Ahojky

annael ( 2. října 2012 12:19 )

jarys5 ( 2. října 2012 12:09 )

Vypadá to, že se stydí, ale zbytečně! Víc fotografií by bodlo. Možná by mohla jít jiným postiženým příkladem. Aby viděli, co všechno mohou dosáhnout, když jim to možnosti (hendikep) dovolí.

guliver ( 2. října 2012 12:06 )

nechapu ten clanek, ta holka nema ruku, ne hlavu aby neudelala magistra, co ma clovek udelat, brecet, radovat se, podat ji pomocnou ruku ( no to vlastne neni eticke), podat ji pomocny pahyl, nebo ji prispet na postylku??? ja mam kamose co nema obe nohy a svete div se je to lekar...

Zobrazit celou diskusi