Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Blesk testoval pistoli, kterou byl spáchán atentát na prezidenta Klause!

Autor: Ladislav Leimer, Jan Jedlička - 
2. října 2012
05:00

Po provokativním atentátu airsoftovou pistolí na prezidenta Václava Klause se Blesk.cz rozhodl vyzkoušet, nakolik je tato zbraň opravdu nebezpečná. Pořídit si ji totiž může opravdu každý dospělý občan Česka, a to bez jakýchkoliv povolení.

Dělník a zarytý komunista Pavel Vondrouš (26) v pátek v Chrastavě vystřelil na prezidenta sedmkrát z bezprostřední blízkosti. Zasáhl ho do ruky, prostřelil rukáv a airsoftovou zbraní mu způsobil několik oděrek na ruce. Prezidentovi dokonce tekla krev!

Blesk se tak na vlastní pěst rozhodl vyzkoušet, jak je tato zbraň, přesná kopie CZ 75 P-07 Duty, opravdu nebezpečná. Zkusili jsme střelbu na cíl.

Video  Test: Jakou škodu způsobí airsoftová pistole  - Jan Jedlička, Ladislav Leimer
Video se připravuje ...

Lahev výstřel poškodil, ale neprostřelil

Ze vzdálenosti čtyř metrů jsme zasáhli plastovou lahev s vodou. Výstřel na ní zanechal patrnou stopu, ale neprošel skrz. Stejný postup jsme opakovali i s aktuálním výtiskem našeho deníku. Zásah prošel skrz a zanechal znatelnou stopu po průstřelu.

S látkou už to byla ale věc jiná. Tričko se nám nepodařilo prostřelit ze čtyř, ani ze dvou metrů. Jenže je třeba pamatovat na to, že Vondrouš zaútočil z bezprostřední blízkosti. A to už dokáže nadělat zbraň paseku podstatně větší. Kulky pak prošly i prezidentským sakem.

Tím spíše je však patrné selhání Klausovy ochranky. Kdyby si atentátníka všimla včas a zakročila by proti němu, výstřel z téhle pistole ho zranit nemusel.

Vzhledem k věrohodnosti makety zbraně, která lze vidět i na našem videu, si navíc rozhodně nemohla být ochranka jistá, že střelec tasí pouze napodobeninu...

Koupit jí lze za tisícovku

Ale zpět k našemu testu zbraně. „Airsoftovou verzi této zbraně lze pořídit za zhruba tisíc korun,“ řekl Blesku majitel společnosti Airsoft Praha Tomáš Pantůček.

Zbraň si podle něj může koupit každý dospělý občan Česka starší osmnácti let. Na veřejnosti však pistoli vytáhnout nelze, je to trestné. „Pořád se jedná o zbraň kategorie D,“ uzavřel Pantůček.

zelena.karkulka ( 2. října 2012 22:25 )

to je hovno test,měli si prostřelit palici

xcarodejka ( 2. října 2012 13:43 )

jediné skutečné zranění asi takovou zbraní by bylo zAsažení oka. Podstatné je, že když tu pistoli vyndal z kapsy, nikdo nemohl vědět co to je a ochranka mohla zahájit palbu.Klaus by si měl uvědomit, že je doba ,kdy občané nejsou spokojeni, mnozí ho nemají rádi a tak by se neměl mísit v davu. On taky fakticky ohrožoval občany už tím, že byl v jejich blízkosti. není to všeobecně milovaný Masaryk, kterému pořezdívali tatíček Masarýček. To tedy ne, to není.

tabave ( 2. října 2012 12:14 )

Jakého výrazu? Klaus se po zásahu zamračil a potom se s úsměvem otočil. Kdo viděl to první vysílaní musí to potvrdit. To až potom se začalo vymýšlet a TV Nova z toho udělala kovbojku. Ten starší pán, co ho tam zpovídali se dokonce cítil jako hrdina a jeho vnuk se strašně bál. No tak kdo z toho udělal takovou frašku? Ať se raději zajímají o to, proč to ten člověk udělal.Kdyby mu chtěl opravdu ublížit vypadalo by to jinak.

dfghjk ( 2. října 2012 11:57 )

Sedum kulí jako v Sarajevu. Sqělá symbolika!

jana999 ( 2. října 2012 11:21 )

muselo jí to nechat v pohodě, jinak by ten hračička nestihl nově do hlavních správ říct, že je to komunista, prostě to langer nedomyslel a sehráli špatný divadlo

Zobrazit celou diskusi