Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Romské hlídky střeží padající domy: Nájemníci se odmítají stěhovat!

Autor: Jana Ulrichová - 
1. října 2012
07:57

Do ústeckých Předlic vyrazily hlídky romských asistentů strážníků. Dohlížejí na pořádek a zjišťují, zda v domech, které hrozí zřícením, nikdo není. Pod troskami už zemřela jedna žena.

Poté, co žena zahynula v troskách, se ukázalo, že nebezpečných domů je ve čtvrti víc. A v některých stále bydlí lidé. „Další takový jsme objevili v Hrbovické ulici,“ potvrdili asistenti Michaela Horváthová a Josef Dančo. Obyvatelé riskují životy. Nemají prý ale kam jít. Dům v ulici Beneše Lounského měli opustit už ve středu. Stavba má promáčené stropy a podlahy prožrané dřevomorkou.

Majitel dělá mrtvého brouka

Cedule s nápisem zákaz vstupu, kterou tam už ve středu vyvěsili strážníci, vydržela sotva dvě hodiny. Obyvatelé ji strhli. Problém tím zřejmě považují za vyřešený.

Ne tak ale magistrát. „Opravit poškozený dům musí jeho majitel. Nelze to ale za provozu. Nájemníkům musí proto zajistit náhradní ubytování, a pak teprve zahájit stavební práce,“ uvedla mluvčí magistrátu Romana Macová. Majitele Klementa Bruncíka Blesk zastihl, právě když do vybydleného domu vcházel. O tom, jak situaci v něm bude řešit, ale mluvit odmítl.