Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po útoku na prezidenta padají hlavy! Šéf Klausovy ochranky končí

Autor: simao, INT - 
29. září 2012
15:46

Situace kolem skandálního útoku na prezidenta Klause nenechala klidným ani policejního prezidenta Martina Červíčka. Ten dnes hovořil o nutných změnách v prezidentově ochrance. I proto končí její šéf Jiří Sklenka, který dobrovolně odstoupil.

Na nedůslednost svých podřízených při strážení hlavy státu doplatil šéf Útvaru pro ochranu prezidenta. Ještě včera se přitom Jiří Sklenka snažil veřejnosti namlouvat, že pochybení nepřišlo ze strany ochranky. 

"My jsme bezpečnostní poznatky, že by tam mělo být zvýšené bezpečnostní riziko, neměli. A když zanalyzujete celou tu situaci, tak tam bezpečnostní riziko skutečně nebylo," sdělil Sklenka k nečekanému útoku při slavnostním otevření mostu v Chrastavě, po kterém musel vyhledat Klaus ošetření v nemocnici.

Dnes však Sklenka otočil. Rozhodl se prý zachovat jako chlap. A odstoupil. "Po shlédnutí incidentu, na který se nyní musím už jenom mračit, jsem se rozhodl odstoupit," řekl dnes šéf Klausovy ochranky.

Policejní šéf: Je to profesní selhání

"Vůbec nechci domyslet, co všechno se mohlo stát. Jisté je, že některé záležitosti v ochraně hlavy státu se změnit jednoznačně musí, a to rychle," kontroval dnes prezidentův mluvčí Ochvat.

A tak se také stalo. Policejní prezident Červíček, který před časem ve funkci nahradil odvolaného Petra Lessyho, chystal nutné organizační změny.

"Od začátku vnímám skutečnosti související s postupem ochranné služby za profesní selhání. Bezodkladně musí být přijata opatření, aby k takovému selhání už nedošlo,“ sdělil dnes Červíček a mezi řádky je možné vyčíst, že Sklenka a jeho tým prostě situaci nezvládli. Po zpackané akci tak bylo patrné, že je Sklenkova židle pořádně prohnutá. A Sklenka odstoupil.

Policie se však dnes obrátila i na veřejnost - s žádostí o poskytnutí všech záběrů a informací o pátečním útoku na Klause, jak potvrdila mluvčí policejního prezídia Štěpánka Zatloukalová. Generální inspekce bezpečnostních sborů pak atentát prošetřuje právě z hlediska možného porušení povinností strážní služby a tresty se tak dají očekávat i pro členy ochranky.

Video  Video z útoku na prezidenta Klause, jak ho zachytily kamery televize Prima Family  - FTV Prima
Video se připravuje ...

lpitriska ( 30. září 2012 08:04 )

Přesný

allegra17 ( 30. září 2012 04:45 )

tykadla, kuličky - to jsou dnešní muži schopní už jen odporu jako ve školce?

rendyx111 ( 30. září 2012 00:39 )

I proto končí její šéf Jiří Sklenka, který dobrovolně odstoupil.-----ha,ha,tak tomu snad uvěří jen blb,ten neodstoupil,byl odejit,ale do tv žvatlal cosi o tom,že je chlap a rezignuje...a den předtím do tv na Nově v přímém přenosu tvrdí,že nikdo z ochranky nepochybil...

freedom1 ( 29. září 2012 22:31 )

Představa,že pistole by byla pravá a prezident mrtvej je strašná.Opět by nás pro státní smutek čekala další prohibice.

montevideo ( 29. září 2012 22:03 )

Ne, Alzheimer a Parkinson .

Zobrazit celou diskusi