Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jaký trest pro střelce na Klause? Měl už dost poměrů v Česku, říkají sousedé

Autor: simao, ČTK - 
29. září 2012
15:01

VIDEO: Způsobil doslova poprask, když se v pátek bez problémů přiblížil k prezidentovi Klausovi a několikrát vystřelil. Paradoxní však je, že dlouhé minuty po útoku si atentátníka nikdo nevšímal. Nyní čeká ve vazbě a hrozí mu 2 roky. Trest však může stihnout i nepozornou ochranku. A opozice dokonce žádá hlavu ministra vnitra Kubiceho.

Z výtržnictví byl obviněn šestadvacetiletý muž, který v pátek v Chrastavě na Liberecku z plastové pistole několikrát vystřelil na prezidenta Václava Klause, jak potvrdila mluvčí policejního prezídia Štěpánka Zatloukalová. 

Noc po výslechu v Chrastavě strávil v cele předběžného zadržení v Liberci a nyní vyšetřovatel se státním zástupcem řeší další postup.

Sousedé mladíka: Asi toho už měl dost

Střelci hrozí až 2 roky vězení. Má přitom čistý trestní rejstřík a ani dle vzpomínek jeho sousedů to nevypadá, že by to byl nějaký grázl. "Jsem jen normální dělník," tvrdil ostatně včera novinářům.

Nyní je však ze šestadvacetiletého Pavla také atentátník. „Dřel od rána do večera, a proto ho asi už štvalo, co se kolem děje, a na rozdíl od některých lidí, kteří práci neobětují zdaleka tolik jako on, je na tom stále bídně. Asi už nevěděl kudy kam a nakonec došlo k nějakému zkratu,“ přinesly Novinky výpověď jednoho ze sousedů.

Faktem je, že střelec zranil hlavu státu. Nejen proto, že prezident Klaus má pohmožděný loket a i po propuštění z nemocnice byly na jeho bílé košili patrné kapky krve, ho trest nemine. Jenže jeho demonstrativní akce poukázala i na další problém - trestuhodné zaspání pánů z ochranky.

Video  Střelce, který pálil na Klause, převezli z Chrastavy do Liberce  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

Měl čas i na to, promluvit si s novináři

Klausova ochranka podle svědků i odborníků zareagovala velmi pomalu a útočníka dokonce nechala odejít! Chytil ho až jeden z diváků a střelec se do rukou policie dostal až později. Stihl dokonce dát rozhovory novinářům.

"Že šlo jen o plastovou repliku skutečné pistole? To je úplně jedno," nechal se slyšet nekompromisní Zdeněk Škromach (ČSSD). O trestu pro střelce se však nezmínil. Zato vzkázal ministrovi Kubicemu: "Měl by okamžitě rezignovat!"

libuna119 ( 6. října 2012 11:18 )

Když měl dost poměrů u nás,proč nešel po Nečasovi,Kalouskovi,Drábkovi a dalších?Klaus,at' je jakýkoliv,myslím,že na současný stav jaký vládne dnes u nás,zase až tak velký vliv nemá.Všichni výše jmenovaní jsou jedna banda a prezident může jen za to,že je jmenoval.Kdo je ale volil,kdo uvěřil předvolebním žvástům?Dopadne to stejně i kdyby byly volby dvakrát týdně.Ale až se někdo skutečně na-se-re a vezme do ruky skutečnou zbraň?To pak budeme čumět.

tondapraha ( 5. října 2012 10:57 )

Doufám,že to dostane do ruky,rozumný soudce a dostane pouze,slabou podmínku.Klause by měli zavřít do věže,Dakiborka.Tam by byl,chráněn nejlépe.

veradobrikova ( 4. října 2012 19:20 )

Lidi, 95% naroda si alespon jednou v zivote vsadilo loterii. Ja ne! Nechci zivit sejdire typu Husak a spol, protoze v loterii NIKDY NIC NEVYHRAJETE! Objevila jsem ale system www.Cervena-Cerna.cz a konecne se penizky sypou i ke me! Velice doporucuji! Nesazejte v loterii, vyzkousejte toto a budete nadseni!

jelena123456 ( 3. října 2012 15:22 )

Je mě ho líto.Jde hlavou proti zdi.Jeden z mála který už má málo síly se koukat na ten bordel u nás.Kdyby tam měl ostrý-nepomohlo by to.To by musel do sněmovny.Držím pěstě.

vlamore ( 3. října 2012 13:48 )

Zobrazit celou diskusi