Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lední medvědice Cora opět čeká mláďata!

Autor: Gabriela Peringerová - 
27. září 2012
13:37

Lední medvědice Cora (14) z brněnské zoologické zahrady je s největší pravděpodobností opět březí. Mláďata by na svět mohla přivést v průběhu listopadu.

Cora je podle chovatelů ve vynikající kondici. V tuto chvíli je již ve výběhu sama. Její medvědí partner Umca byl přesunut do záložních prostor. V případě odchovu mláďat by jim totiž mohl ublížit. „Samice tak má v tuto chvíli dostatek klidu, aby se na případný porod připravila. Do porodního boxu má neomezený přístup,“ uvedl ředitel zoo Martin Hovorka. 

Porodní box je standardně vybaven kamerami pro noční vidění a speciálním zvukovým systémem. Podle zvuku jsou totiž chovatelé schopni velmi brzy po porodu zjistit životaschopnost mláďat. Přenos

z porodního boxu bude opět k vidění na webu www.zoobrno.cz.

Cora, skvělá matka, ale co se týká živých mláďat, má smutnou bilancí. V brněnské zoologické zahradě je od roku 2000. Poprvé byla březí v roce 2005. Radost z přírůstku ale netrvala dlouho, Cora svá mláďata zadávila. Také o rok později žádné ze dvou mláďat nepřežilo první dny. „Tato bilance je však u ledních medvědů naprosto normální. Samice totiž potřebují čas, aby svou mateřskou roli zvládly. Není tedy nic zvláštního na tom, když se první tři až čtyři vrhy nevydaří a medvědice svá mláďata usmrtí,“ vysvětluje ředitel zoo.

V roce 2007 Cora přivedla na svět dvojčata o které se od první chvíle vzorně starala. Tom a Bill se stali miláčky brněnské zoo. Z moravské metropole putovali v 15ti měsících do zoologických zahrad v Praze a Gelsenkirchenu. Před dvěma roky i před rokem Cora opět přivedla na svět dvě medvíďata, ale matkou zůstala jen pár dní. Mláďata zadávila a sežrala, pravděpodobně nebyla životaschopná.

 

 

zelena.karkulka ( 27. září 2012 21:29 )

Asi ji honí zase mlsná

kukuku ( 27. září 2012 19:04 )

Ony jsou dva základní druhy medvědů. Nechoď se dívat na ty hnědé, běž na medvědy polární. Ti jsou bílí, ale špinaví můžou být taky.

londynskypes ( 27. září 2012 16:30 )

naidka ( 27. září 2012 16:13 )

ale ne, přečti si článek, tihle jediní přežili z asi 5 vrhů, ostatní medvědice zabila. Kdyby to takto fungovalo ve volné přírodě, tak by lední medvěd jako živočišný druh vyhynul.

naidka ( 27. září 2012 15:58 )

právě mi jich bylo taky líto. Srovnávala jsem je s medvídkem Knutem z berlínské ZOO, kolem kterého vypuklo málem šílenství, jak je vzácné odchovat mládě ledního medvěda v zajetí, do berlínské ZOO se sjížděly celé výpravy, zatímco brněnská ZOO měla takový úspěch dvojnásobný a nikdo si jich ani nevšiml. Byli chudáčci opravdu takoví špinaví a zanedbaní. Asi naší ZOO nezbyly na PR peníze, to není žádné překvapení.

Zobrazit celou diskusi