Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vhodil Romům do pokoje louč: Dostal 4 roky

Krajský soud v Praze vynesl 26. září rozsudek v kauze žhářského útoku proti Romům v Býchorech na Kolínsku. Vojtěchu V. (na snímku), který do domu hodil zapálenou pochodeň, vyměřil čtyři roky vězení. Zbylí tři obžalovaní dostali podmínku.
Krajský soud v Praze vynesl 26. září rozsudek v kauze žhářského útoku proti Romům v Býchorech na Kolínsku. Vojtěchu V. (na snímku), který do domu hodil zapálenou pochodeň, vyměřil čtyři roky vězení. Zbylí tři obžalovaní dostali podmínku.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ljš - 
26. září 2012
14:43

Tragická událost z Vítkova, při níž byla popálena tehdy dvouletá Natálka, se mohla opakovat v Býchorech na Kolínsku. Mladík, který tam hodil louč do okna domu obývaného Romy, dostal čtyřletý trest, tři další muži, kteří s ním na místě byli, od soudu odešli s podmínkou.

Krajský soud v Praze dnes vyměřil mladíkovi za loňský žhářský útok na Romy v Býchorech na Kolínsku čtyři roky vězení. Zbývající tři obžalovaní dostali podmíněné tresty. Nejpřísněji byl potrestán muž, který podle spisu vhodil zapálenou pochodeň do domu. Za pokus o těžké blížení na zdraví mu hrozilo až 12 let vězení, ostatním za násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci až tři roky. Rozsudek není pravomocný.

Čtveřice mladíků ve věku od 22 do 26 let se podle žaloby loni 11. července v noci dohodla, že "půjdou vystrašit cikány" kvůli tomu, že obyvatelé domu "pro svůj etnický původ poškodili obec a měli by odejít". Jeden z nich pak údajně vhodil bez domluvy s ostatními louč do okna. Oheň se naštěstí podařilo velmi rychle uhasit, nikdo při incidentu nebyl zraněn.

Mladík podezřelý ze vhození louče do pokoje se za svůj čin omluvil, ostatní před soudem projevili lítost. Všichni před soudem odmítli, že šlo o rasistický útok nebo že patří mezi extremisty. Vymlouvali se na opilost. V domě při útoku bylo pět dospělých a čtyři děti. Romové se z domu odstěhovali den po incidentu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vrtajzub ( 26. září 2012 21:11 )

kobi - to bola trefa

vrtajzub ( 26. září 2012 21:09 )

ahoj vrtko - zaspal chlapec po tej krupicovej kaši a včerajších hofmanských kvapkách

keep.smiling ( 26. září 2012 21:07 )

že prý "rasistická" hesla... jakýpak rasismus, to je nesmysl!! Kikáni nejsou jiná rasa než my, jen jiné etnikum!! - ale to by se těm nahoře, co rozhodli, že bude preferovaná tahle kikánská menšina, těžko vysvětlovalo, jak je možné, a hlavně proč, jedno etnikum nemá rádo to druhé... tam by se musely brát v potaz pravé důvody a hlavně by se nemusely ctít zákony, které mluví o rasismu - nesnášenlivosti k jiné rase.. zatím se mluví o rasismu, právě proto, že rasismus, ten skutečný, kdy např. černý otročil bílému, existoval a možná i stále někde existuje a byly vytvořeny zákony, ve kterých je zmíněna rovnost ras (a nejen samozřejmě to)...to je ale úplně o něčem jiným.

evelajn3 ( 26. září 2012 18:04 )

evelajn3 ( 26. září 2012 18:03 )

A kdy pujdou sedět ty cig.ni co řádili s těmi mačetami

Zobrazit celou diskusi