Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mafiánské praktiky na Lipně před soudem: Obžalovaní se nedostavili

Autor: Vlaďka Hradská, lmk - 
20. září 2012
06:45

Z drsného vydírání se před českokrumlovským soudem zpovídá provozovatel přívozu v Dolní Vltavici na Lipensku Vok W. se synem a komplicem. Trojice mužů měla vylákat na schůzku Jiřího B., zbít ho, ustřihnout mu pro výstrahu cop a vyhrožovat smrtí. To vše kvůli konkurenčnímu boji!

Jiří B. pracoval jako manažer firmy Rosenberger Lipno-Line a přivezl na Lipno výletní loď Adalbert Stifter. Právě aktivity kolem tohoto plavidla, zejména zřízení zastávky v Dolní Vltavici, byly důvodem k vydírání. „Čtrnáctého dubna večer jsem byl s rodinou v divadle, když mi volal rozrušený Jiří B. a vzlykal. Bál se o život a popsal mi, co se mu stalo. Vyhrožovali mu, že se z něj stane krmení pro ryby,“ vypověděl před soudem majitel lodi a významný hornorakouský podnikatel Lukas Dorn Fussenegger.

O mafii na Lipně se zajímala i rakouská policie

Ten byl z mafiánských praktik na Lipensku tak šokován, že ještě večer volal policejnímu řediteli v Linci. Do případu se zapojil i bezpečnostní ředitel Horního Rakouska a na jeho popud skupina pro vyšetřování organizovaného zločinu. Jiří B. pak žil několik měsíců pod nepřetržitou policejní ochranou. Podnikatel Vok W., jehož jméno figuruje v desítkách firem po celém Česku a píše se o něm i v knize o Františku Mrázkovi, k soudu nepřišel. Stejně jako další obžalovaní. Zastupuje je čtveřice právníků. Ti se snažili znevěrohodnit výpověď Jiřího B. s tím, že se schůzka odehrála jinak.

Podle znalce oběť nelže

Soudní znalec Václav Lukeš je přesvědčen, že Jiří B. o svém vydírání nelhal. „Popsal pocity, které se u vymyšlených událostí neobjevují. Nemá zkratkovité jednání, v afektu nejedná agresivně, je ale zranitelnější a citlivější, intenzivněji prožívá stres,“ řekl na adresu korunního svědka. K soudu se dosud nedostavil další důležitý svědek, který byl také na schůzce a mohl by do případu vnést nové informace. Bez něj, podle vyjádření soudkyně, nebude případ uzavřen.

budybad ( 21. září 2012 17:49 )

Toto je ukazka nasich elitnich podnikatelu. Maji penize a mysli si ze si muzou dovolit vsechno. Nase celebrity jsou vetsinou lide bez moralky a svedomi.Za kazdou cenu prosadit sve a kdyz to nejde a nekdo se mu postavi do cesty tak ho prevalcuje. Vsak ma prachy na advokaty a kmotri pomuzou.A soudy? k smichu! Nase spravedlnost ma zavazanou celou hubu, ne jen oci.

Zobrazit celou diskusi