Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zoo v Olomouci: Zlodějské makaky zavřeli do trestanecké kolonie

Autor: Pavel Ryšlink - 
21. září 2012
07:21

Nevážili si svobodného pohybu v jediném českém opičím safari. Utíkali a obtěžovali návštěvníky. Teď skončili makakové červenolící v olomoucké zoo na Svatém Kopečku v trestanecké kolonii, zřízené z bývalého medvědince.

Vychytralí makakové objevili skulinu v zabezpečení jejich rozsáhlého a veřejnosti přístupného výběhu. „Zjistili, že když do výběhu vjíždí nebo z něj pak vyjíždí zahradník, že musí na chvíli přerušit přívod proudu do elektrického ohradníku,“ prozradila mluvčí zoo Iveta Gronská a dodala: „Když makakové zaznamenali příchod zahradníka, už se začali chystat k místu, odkud byl útěk nejsnadnější. Nejzkušenější samec pak seděl u ohradníku a když viděl zahradníka odcházet, prackou opatrně zkoušel, jestli už ohradník nedává rány. V momentě, kdy si byl jistý, že je ohradník vypnutý, dal povel ostatním a všichni houfně utekli.“

Toulali se po zoo a obtěžovali návštěvníky

Makakové se pak potulovali volně po zoo a obtěžovali návštěvníky. Nejraději se prý stahovali k restauraci pod vyhlídkovou věží, kde lidem bezostyšně z rukou kradli nejrůznější pochutiny. „Někteří lidé to brali jako zábavnou atrakci, někteří se báli a mnozí si stěžovali, že například koupili nanuka dětem a ne opici,“ konstatovala mluvčí Gronská.

V medvědinci jen dočasně

Nehostinné prostory trestanecké kolonie, zřízené z dobře zabezpečeného bývalého medvědince budou ovšem makakové obývat jen dočasně. „Jakmile bude jejich výběh zrekonstruován tak, aby z něj už nemohl nikdo z nich uprchnout, zase se do něj vrátí,“ uvedla Gronská.

Schimpi v separaci, Tatik na útěku

Makakové červenolící jsou proslulí svou vychytralostí a sklony k útěkům. K nejslavnějším patří útěk Schimpiho a Tatika, kteří z olomoucké zoo uprchli v roce 2010. První byl loni v únoru dopaden v Čechách a nyní čeká s dalšími třemi kamarády v separaci na odjezd na Ukrajinu, kde posílí chov makaků v jedné z tamějších zoo. Tatik je stále na útěku.

Makak červenolící

Makak červenolící (Macaca fuscata) nebo také japonský (nihonsaru) je domovem v Japonsku kde žije ve stejném podnebním pásmu v jakém se nachází ČR. Mají červenou hlavu a uši, dlouhé licousy a bradku, dlouhé ruce, nohy a převážně hnědé (někdy až světle černé) oči. Tělo makaků červenolících měří 50-75 cm, ocas 25-30 cm a samice váží kolem 9 kilogramů, samec 11.

Olomoucká zoo chovala jako jediná v ČR tato zvířata v otevřeném výběhu, což s sebou neslo riziko častých krádeží. Nepozorným návštěvníkům kradli makakové čepice, lahve s pitím, fotoaparáty či mobilní telefony. V trestanecké kolonii v bývalém medvědinci nyní čeká na rekonstrukci výběhu 24 makaků.

livin ( 22. září 2012 16:35 )

souhlasím

zelena.karkulka ( 21. září 2012 21:06 )

vygůgli si ,huso,projdi si několik teorií a nebuď hysterická

zelena.karkulka ( 21. září 2012 21:05 )

tak se zasměj až tě ta smradlavá opice kousne

valentinar ( 21. září 2012 12:49 )

Vážně? Já myslela, že člověk celkově pochází z opic, Vy ne? Vy budete asi pocházet z něčeho jiného, co třeba husa?

valentinar ( 21. září 2012 12:48 )

Známe osobně tyto opičky Dceři ukradla jedna lízátko a kamarádka dostala facana .Jinak před vstupem na lávku, kde Makakové posedávali, je vitrínka s úlovky Já to beru jako srandu.

Zobrazit celou diskusi