Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prokletý spisovatel Rushdie vzpomíná: Jak mi chtěl Havel pomoci

Rushdie vzpomíná na Havla. Exprezident chtěl spisovateli pomoci
Rushdie vzpomíná na Havla. Exprezident chtěl spisovateli pomoci  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK, map, lmk - 
23. září 2012
22:36

Britský spisovatel Salman Rushdie, kterému kvůli klatbě íránského ajatolláha hrozila smrt, ve své nové knize vzpomíná, jak mu exprezident Václav Havel (†75) chtěl počátkem 90. let pomoci. A proč z toho sešlo.

Během své první prezidentské návštěvy Británie se Havel chtěl s autorem Satanských veršů sejít a veřejně ho tak podpořit. Nakonec se spisovatel dozvěděl, že Češi prý schůzku zrušili z obavy o Havlovu bezpečnost. Rushdie byl zklamán, ale dostal vzkaz, že Havlovi může zatelefonovat.

„Tady je Salman Rushdie, mluvím s prezidentem Havlem?“ řekl prý. Muž na druhé straně se zachichotal. „Ne, ne, prezident tu není. Tady jeho sekretář…“ a pak dodal: „Musíte chvíli počkat. Prezident je na záchodě.“ Rushdie se rozhodl vytrvat: „Na takového prezidenta mělo cenu počkat, než si odbude, co potřebuje na toaletě.“ Havel mu pak prý vysvětlil, že nechtěl, aby se jejich schůzka konala na ambasádě v té době ještě prolezlé agenty StB. A britská vláda prý nebyla schopná – a zřejmě vzhledem k hrozbě Rushdiemu ani ochotná – zajistit jiné bezpečné místo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi