Exkluzivně: Ochutnali jsme olympijské menu českých kuchařů
Bude z toho konečně zlato? Český národní tým kuchařů a cukrářů má na říjnové kulinářské olympiádě IKA v Erfurtu zaděláno na medaili. A reportér Blesk.cz exkluzivně ochutnal menu, které tam naši mistři vařečky uvaří.
Nejlepší tuzemští kuchaři totiž v brněnském hotelu International naposledy trénovali přípravu lahůdek, s nimiž chtějí od 5. do 10.října uspět na zmíněné soutěži v Německu.
„Jako předkrm je určená ryba. Vybrali jsme si lososa, který se nesmí kombinovat s jinými mořskými plody. Stejně tak na hlavní chod povolili jediný druh masa.
Proto jsme připravili pečené vepřové karé z přeštického čuníka, jehož maso s tukem má typickou chuť,“ uvedl kapitán týmu Jan Horký.
Mistři vařečky mají zaděláno na medaili
Dlužno dodat, že teplý předkrm na variace z lososa, zmíněný hlavní chod i dezert tvořený smetanovým řezem, skořicovým sorbetem a malinami, byly opravdu vynikající.
A podle odborníků na gastronomii by měli být čeští kuchaři, kteří získali stříbro na IKA olympiádě v roce 2008, nejméně na stupních vítězů.
Víno k soutěžnímu menu bohužel nebude
Škoda jen, že k jednotlivým chodům soutěžního menu nemůžou kulinářští přeborníci podávat vína jako v jihomoravské metropoli.
Sauvignon pozdní sběr 2010 ze Znovínu Znojmo k předkrmu, růžový merlot pozdní sběr 2011 z vinařství Gotberg k hlavnímu chodu a sladký Muškát moravský výběr z bobulí 2011 z Valtic se totiž náramně hodily.
Takhle vypadá soutěžní menu
Teplý předkrm: Variace z lososa – opečený marinovaný losos, zauzená klobása z lososa, raviola plněná lososovým tartare, vařená červená řepa, aceto balsamico gel
Hlavní chod: Pečené vepřové karé, smažený vepřový bůček s křenovou espumou, špenátová rolka s kapustou, česnekový krém, pečené hřiby s kořenovou zeleninou
Dezert: Smetanový řez s citronem, fondant s mátou, marinovaná rebarbora s malinami, arašídová drobenka se skořicovým sorbetem
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.