Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Soud potvrdil vražedkyně čtyř dětí doživotí: Odvolat se může za 20 let

Odvolací soud potvrdil Romaně Zienertové doživotní trest
Odvolací soud potvrdil Romaně Zienertové doživotní trest  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ljš - 
19. září 2012
10:06

Tři své děti ubodala, jedno udusila. Soud jí za to vyměřil doživotní trest. Romana Zienertová ale takový rozsudek odmítala a tvrdila, že si nepamatuje ani na vraždu, ani na své děti. Odvolací soud však rozsudek potvrdil.

Vrchní soud v Praze dnes projednal odvolání Romany Zienertové, které hradecký krajský soud uložil v květnu za vraždu čtyř dětí v obci Široký Důl na Svitavsku doživotní trest vězení. Odvolací soud v Praze matce, která při vyhlašování odsuzujícího verdiktu v květnu zkolabovala, trest potvrdil. Zienertová se tak stala třetí doživotně odsouzenou ženou v ČR od roku 1990. Odvolat se může nejdříve za 20 let.

"Jsem rád, že se klientka znovu v soudní síni nezhroutila, jako tomu bylo při prvním stání v Hradci Králové. Podle toho, co mi říká, si vůbec nic nepamatuje," řekl Blesk.cz obhájce Zienertové. Ta je údajně ve velmi špatném psychickém stavu, mluvila velmi potichu a po celou dobu seděla se skloněnou hlavou.

Sedmatřicetiletá žena 2. září 2011 napadla v rodinném domě postupně své čtyři děti ve věku od dvou měsíců do osmi let. Tři z nich zabila nožem, čtvrté udusila. Pak se pokusila spáchat sebevraždu, na místo ale dorazili policisté a zdravotníci, kteří ji zachránili. Obžalovaná před soudem tvrdila, že si ze svého života vybavuje pouze útržky vzpomínek, na děti, ani na útok na ně si údajně nevzpomíná.

Podle znalců žena chtěla kvůli problémům v osobním životě spáchat takzvanou rozšířenou sebevraždu, kdy kromě sebe chtěla zabít i své nejbližší. Z posudků ale zároveň vyplývá, že ztrátu paměti předstírá a duševní poruchou netrpí.

delgado100 ( 3. listopadu 2012 08:28 )

Jestli to udělala, ať tam shnije. Jestli si na to nepamatuje, a´t ji zavřou do blázince. Ale co mě nejvíce štve na našem soudnictví, je, že jsme vydáni na milost a nemilost všelijakým znalcům, přes jejichž posudky nejede vlak. Posudky z oblasti soudního lékařství a posudky z oblasti exaktních věd beru, ty jsou neoddiskutovatelné, ale posudky z oblasti psychologie, nemají cenu ani zlámané grešle, protože psychologie je pavěda, která na empirickém pozorování chování člověka vystavěla jakýsi základ "vědy" a uzurpuje si právo být neomylnou, přetože o této oblasti neznáme skoro nic. A na základě těchto empiricky odvozených možná blábolů jsou lidé zavíráni do vězení. Znovu opakuji, nezastávám se zločinců, ale jsem proti tomu, aby o mé svobodě rozhodoval nějaký sice akademicky vzdělaný, ale přesto "neználek"

zelena.karkulka ( 19. září 2012 19:32 )

to je fuk,pamatuje-nepamatuje,hlavně ,že tam zůstane

aanitaa ( 19. září 2012 17:58 )

aanitaa ( 19. září 2012 17:58 )

Ja ji verim , ze si nic nepamatuje a hlavne je mi to jedno , je hrozne nesympaticka uz od pohledu a souhlasim , ze dostala dozivoti a jenom doufam , ze ji za dvacet let nepusti .

valentinar ( 19. září 2012 16:17 )

Zobrazit celou diskusi