Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

473 milionů korun za hlavu prezidenta! To je nabídka syrských rebelů

Autor: simao, ČTK - 
18. září 2012
22:31

V Sýrii to nadále vře, denně umírají civilisté. Opoziční rebelové proto nabízejí 25 milionů dolarů (cca. 473 mil. Kč) za hlavu nenáviděného prezidenta Asada. Nesejde jim prý na tom, zda bude živý, či mrtvý.

Armáda syrských dezertérů vypsala odměnu 25 milionů dolarů (473 milionů korun) za prezidenta Bašára Asada. A je jedno, jestli živého, nebo mrtvého.

Jeden z povstaleckých velitelů dokonce potvrdil turecké agentuře Anadolu, že peníze jsou připravené. Zaplatí je prý syrští podnikatelé, kteří podporují opozici. Jejich jména však odmítl sdělit - prý z bezpečnostních důvodů.

Rusové: Peníze připravila Amerika

Neobešlo se to však bez podezřívavého pohledu Ruska. Podle tamní agentury RIA Novosti si právě tuhle sumu vyčlenili letos Američané na nevojenskou pomoc Sýrii...

Nejde přitom o první nabídku za Asadovu hlavu. V květnu nadhodil 450 tisíc dolarů saudskoarabský duchovní Alí Rubaí. "Vyhlašujeme odměnu 450 tisíc dolarů pro kohokoli, kdo přinese hlavu toho vraha Bašár Asada, pachatele masakrů žen a dětí děsících celý svět," sdělil tehdy Rubaí.

Reagoval tak na brutální vraždy syrských civilistů, které jsou v zemi, bohužel, na denním pořádku. Saudská Arábie přitom platí za jednoho ze spojenců protivládní opozice.

Těžké boje v Halabu

V Sýrie se však nadále bojuje, nejtěžší střety nyní probíhají u syrského města Halab (Aleppo). Oficiální syrská armáda zde bombarduje povstalce, kteří toto město ovládají.

Ke střetům mezi vládními vojáky a rebely pak dochází i na hranicích s Tureckem. Povstalci se totiž snaží pod kontrolu dostat některé hraniční přechody, aby umožnili bezpečnou evakuaci syrských uprchlíků.

V Sýrii jsou i nadále porušována lidská práva - a to oběma stranami konfliktu, jak zjistili vyšetřovatelé OSN, která je však v občanské válce takřka bezmocná.

Za ukončení bojů přitom prosil již při návštěvě Libanonu i hlava katolické církve, papež Benedikt XVI. Syrská vláda i rebelové jsou však k podobným žádostem hluší.


castelo ( 19. září 2012 08:18 )

keep.smiling ( 19. září 2012 00:43 )

a nejhorší je, že jsme si tenhle islámský póvl nasadili do Evropy.

Zobrazit celou diskusi