Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prohibice! Ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej a nalévání alkoholu nad 20 %!

Autor: Ladislav Leimer, ČTK - 
14. září 2012
19:18

Alkoholová prohibice! Ministerstvo zdravotnictví dnes s okamžitou platností zcela zakázalo prodej a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent na celém území republiky. V podvečer to oznámil ministr Leoš Heger.

Dosud zákaz platil pouze pro stánkový prodej, nyní se rozšiřuje i na všechny obchody, restaurace a hotely. Důvodem prohibice je podle Hegera rozšíření otrav metylalkoholem i do dalších krajů. V současnosti je hlášeno 19 obětí otravy.

Zákaz prodeje a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent na celém území České republiky bude podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera až několik týdnů.

Zákaz prodeje alkoholu nad 30 % ve stáncích byl podle Hegera nedostatečný. Většina lidí se totiž smrtícím metanolem otrávila z lihovin nakoupených v kamenných obchodech.

Za zavedením prohibice je případ z Prahy

Analýza, kterou dnes ministerstvo dostalo, podle Hegera ukázala, že dosavadní omezení je nedostatečné. Podle ministerstva je závažné především to, že se objevil nový případ otravy v Praze z alkoholu zakoupeného v hlavním městě. Jedná se tak zřejmě o další distribuční kanál. Většina případů byla dosud zaznamenána v Moravskoslezském kraji.

Fakta o prohibici

*Prodávat se nesmí žádný alkohol silnější než 20 %

*Nesmí se používat ani do míchaných nápojů

*Zakázáno je i jeho nabízení, musí zmizet z regálů

*To platí pro všechny: Stánky, obchody, hospody

*Zákaz se vztahuje na celé Česko

*Platí od 19 hodin do odvolání

"Nedokážu to teď odhadnout, doufám, že to nebude víc než několik málo týdnů," odpověděl Heger na otázku, jak dlouho bude prohibice trvat. Dodal, že opatření je poměrně drastické, ale dává větší jistotu, že nebude přibývat otrávených a obětí. Už předtím ministr vyzval, aby lidé nekonzumovali dříve nakoupené zásoby alkoholu nejasného původu nebo podezřele levného.

Prohibice posílí černý trh

„Je to ještě větší průšvih, než se zatím zdálo,“ řekl jeden z blízkých spolupracovníků ministra Hegera. Ten si je sice podle něj vědom, že zákazem ztrácí on i vládní koalice politické body, převládl prý ale zájem o ochranu lidských životů.

Zavedení plošného zákazu prodeje lihovin už předem odsoudila Potravinářská komora ČR. Podle ní to poškodí poctivé výrobce a prodejce, kteří budou omezení respektovat, a naopak posílí černý trh.

 

 

„Je to ještě větší průšvih, než se zatím zdálo,“ řekl jeden z blízkých spolupracovníků ministra. Heger si je sice podle něj vědom, že zákazem ztrácí on i vládní koalice politické body, převládl prý ale zájem o ochranu lidských životů.

montevideo ( 16. září 2012 18:02 )

Tak prý ta 20. oběť zemřela na "klasickou otravu alkoholem" - zajimavě řečeno.

patrikpat ( 15. září 2012 10:33 )

Tluchoř kdyby přestal chlastat - udělal by jenom dobře. Možná by se mu narovnala ta jeho křivá d_ršťka

patrikpat ( 15. září 2012 10:32 )

Butelku do vnitřní kapsy saka a s tím vydrží Kalous celý den ... o něho srach nemějte, tento alkoholik a jemu podobni si vždy poradí.

patrikpat ( 15. září 2012 10:30 )

To samé platí pro vás (viz reakce na "malá opice") Nic jste nepochopili, zaujati proti Praze

patrikpat ( 15. září 2012 10:25 )

Tady nejde vážená o Prahu. Nejprve se domnívali, že je to pouze lokální záležitost. Takto by jednali i kdyby ten sajrajt dorazil třeba do Kolína, nebo Řitky - to je otázka toho, že se šíří dál. Nebuďte laskavě zaujatá proti Praze (patrně závistivá paní z Moravy, že...)

Zobrazit celou diskusi