Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zuří boj o Národní divadlo: Padne kvůli němu ministryně kultury?

Autor: ČTK, simao - 
14. září 2012
12:21

Složili se na něj lidi, o peníze jde i dnes! Po odvolání šéfa Národního divadla oficiálně kvůli financování, se však mračna stahují i nad hlavou samotné ministryně kultury Aleny Hanákové. Demisi! Provolává KDU-ČSL. A počínání ministryně neschvaluje ani premiér Nečas.

Trocha historie neuškodí. Základní kámen téhle staleté instituce byl položen... Kdy? Kdo dával ve škole, a nebo alespoň při AZ Kvízu, pozor, ví, že v roce 1868.

Slavnostně otevřené pak byla tahle národní pýcha v roce 1881 - a hrála se tehdy Smetanova Libuše. Brzy na to však došlo k požáru, který divadlo zdevastoval. Na jeho obnovu se však ve veřejné sbírce složila půlka Prahy.

V současnosti je ND příspěvkovou organizací, se zřizovatelem v podobě Ministerstva kultury. A o peníze jde i dnes. A to samozřejmě až v první řadě...

Boj o Národní divadlo: Divadelníci náměstka ministryně nechtějí

Situace v Národním divadle poutá v současnosti pozornost z jednoho prostého důvodu. Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09) vyhodila jeho šéfa Oldřicha Černého.

Na jeho místo byl dosazen Martin Sankot. Ten se ihned pustil do Černého. A to i kvůli penězům - prý si z příspěvkové organizace dělal Černý něco jako vlastní kasičku a vedl divadlo od desíti k pěti. Sankot navíc podrobil divadlo kritice i kvůli jeho údajné slabé návštěvnosti a mizerné atraktivitě. Později svá vyjádření mírnil a omluvil se i umělcům.

Náměstka Hanákové si však divadelníci po tomhle extempore ve vedení opravdu, ale opravdu nepřejí. A tak se začali bouřit a vstoupili do stávkové pohotovosti. A požadují do čela ND osobnost "ze středu" divadla. Ministryni prý už zaslali tip. Podle ČT by měl být jejich "vyvoleným" technicko-provozní ředitel Václav Pelouch.

Hlavu na špalku má i ministryně kultury

Sama ministryně však začíná couvat - a uvedla, že Sankot opustí funkci poté, až udělá "nezbytně nutnou práci". Celý boj o Národní divadlo přitom provází vleklá jednání mezi ministerstvem, divadlem a odbory.

V souvislosti s náhlým odvoláním Černého se však také začínají množit výzvy k odchodu samotné ministryně Hanákové. Kritika se na její hlavu snesla i z ODS a od samotného šéfa vlády.

Podle Nečase totiž ministryně dostatečně nevysvětlila svá rozhodnutí a má v tom "velké rezervy". K okamžité demisi ministryni vyzvala KDU-ČSL - podle ní vede její počínání k sebedestrukci celého ministerstva.

rendyx111 ( 15. září 2012 10:40 )

tak jestli je umění takové důležité a blaží lidi na duši,tak nechápu,proč by měl být problém mít stále zaplněné sály a neprodělávat...problém bude asi jinde,nikdo na ty předražené vystoupení,nebo bezduchou kulturu není zvědav

e.44 ( 14. září 2012 21:31 )

Tak nějak Křupan se holt nezapře Navíc rendyxovi111 vůbec nedochází, že ty peníze na kulturu, potažmo do kapes těch darebáků dává tak jako tak, ať chce nebo ne. Ale z toho, že by je měli dostávat ti, co si je skutečně zasloužej, jelikož z vlastní vůle dělaj něco pro lidi, z toho se mu ježej chlupy na zádech

pepazdp ( 14. září 2012 20:51 )

Tak kultura je ti ukradená a píšeš o podnikání "z" dotacemi, tak to jó, to seš přesně člověk jakejch by chtěla mít vláda plnou zem Pologramotnej primitiv, co je spokojenej, když má co do huby a čím to zalejt.

saandrahermanova ( 14. září 2012 18:27 )

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nova forma privydelku, idealni na konec leta, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takto privydelavam jiz od kvetna a fakt me to nadchlo. Miliony z toho nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana kacka Kdyztak mrknete na www.cervenacerna.cz

castelo ( 14. září 2012 17:32 )

Hanáková je Kosočtverec !

Zobrazit celou diskusi