Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Film s úchylným Mohamedem rozvášnil muslimy: Zabili vyslance USA

Autor: ČTK, simao - 
13. září 2012
21:43

VIDEO: Tentokrát žádná karikatura Mohameda, jako tomu bylo v Dánsku. Zato film s nejdůležitějším prorokem islámu, vyobrazeným mj. jako sukničkář, pořádně rozlítil davy muslimů napříč arabským světem. Zděšen je však i prezident Obama - o život přišel při nepokojích americký velvyslanec v Libyi.

Protestovalo se 11. září na památku 11. výročí teroristických útoků na USA. nepokoje však neustávají. Muslimy v Egyptě, Libyi, ale i dalších státech značně popudil film, který údajně hanobí jejich milovaného Proroka Mohameda. 

Protesty přerostly ve výtržnosti v ulicích, v Libyi však i v útok na americký konzulát v Benghází.

Vypleněný konzulát šokoval Obamu

Při útoku na ambasádu zahynul americký velvyslanec Christopher Stevens, tři další Američané a téměř deset místních policistů. Konzulát rozzuřený dav vyplenil a vypálil. Velvyslanec zemřel právě na následky inhalace kouře.

Americký prezident Barack Obama slíbil, že útočníci budou dopadeni a označil útok za šokující a pobuřující. Do Libye putovalo protiteroristické komando amerického námořnictva.

Jenže stejná přízviska dávají muslimové i kontroverznímu filmu "Nevinnost muslimů" (v originále Innocence of Muslims). Ukázky jsou k dispozici na Youtube.

Nejasnosti kolem původu filmu

Natočil jej údajně Američan izraelského původu Sam Bacile. Jeho provokativní snímek vypadá spíše jako amatérské video, které chtělo záměrně píchnout do vosího hnízda, poukazují některá média za Atlantikem.

Jasno do původu filmu nevnesli ani samotní herci. Ti prý netušili, že půjde o proti islámskou propagandu. Ve středečním prohlášení v deníku The Los Angeles Times uvedli, že "všichni herci a celý štáb jsou zmateni a jsou toho názoru, že je využil producent filmu".

Taliban slibuje krvavou odvetu

Afghánský Taliban pak skutečně vyzval své ozbrojence k pomstě - v prvé řadě na amerických vojácích. Prezident země Karzáí zrušil návštěvu Norska a úřady zablokují v zemi Youtube.

Proti filmu protestovali také v Tunisku, kde musela policie zasáhnout gumovými projektily. Stovky Palestinců vyrazili v Gaze do ulic se sekyrami, meči a černými prapory.

Dnes se protesty rozšířily i do Jemenu, nevyhnuly se ani zemím jako Irák a Írán. "Urážka proroka Mohameda ohrozí všechny americké zájmy a my jim ji neodpustíme," citovala agentura Reuters mluvčího irácké šíitské radikální skupiny Asáib Hak.

jenda0033 ( 26. dubna 2014 13:47 )

Celý svět ví co je to za verbež, tak proč jim povolují migraci a ještě jim dovolují stavět mešity. Místo aby se chovali v cizí zemi slušně a dle jejich zákonů, dělají jenom zle. Pak se rozčilují že jim zakazují nosit burky, ať si je nosí doma. Když přijde do banky, neví nikdo jestli je to přepadení nebo si chce jenom rozměnit. Všechny teroristy mají hned střílet.

danamarie ( 19. září 2012 04:21 )

I takhle vypadá víra

beatrice273 ( 18. září 2012 16:18 )

to je pravda,že hladaju zámienku,ale práve preto-načo ich amíci takýmto sposobom provokuju???

keep.smiling ( 14. září 2012 15:35 )

a největší chyba byla pustit si muslimy do Evropy.

chose1969 ( 14. září 2012 13:31 )

Maji to pěkně vyliskané v těch hlavach.

Zobrazit celou diskusi