Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česká stopa masakru v Alpách: Zabijákovu zbraň jsme koupili během hodiny!

Autor: Ladislav Leimer - 
13. září 2012
15:11

Masakr ve francouzských Alpách má českou stopu! Zabiják totiž čtyři členy britské rodiny postřílel zbraní, které byla vyráběna v tehdejším Československu! Britští novináři požádali Blesk o pomoc, chtěli zjistit, jak těžké je u nás těžké Škorpion sehnat. Lehce. Pořídili jsme ho během jedné hodiny, a to zcela legálně!

Policie našla před týdnem ve francouzských Alpách u města Annecy v autě vyvražděnou britskou rodinu. Rodiče Saada (†50) a Ikbalu (†47) trefil zabiják, stejně jako babičku Suhailu (†74), dvěma kulkami do hlavy. Jejich holčičky Zeena (4) a Zainab (7) naštěstí přežily. Obětí masakru se stal i francouzský cyklista Sylvain Moller (45), který měl nejspíš tu smůlu, že se stal svědkem popravy britské rodiny. Francouzští vyšetřovatelé zjistili, že zbraň, kterou zabiják střílel, pochází z Česka! Škorpión vzor 61 se vyráběl v tehdejším Československu s několikaročními přestávkami v letech 1963 až 1979. Jak Blesk zjistil, pořídit tuto zbraň není u nás stále žádný problém.

Zbraň jsme sehnali hned a legálně!

Britští novináři z jednoho z největších tamních deníku oslovili Blesk s žádostí o pomoc v kauze tohoto masakru. Požádali nás o naprosté utajení. Pokusili jsme se tedy společně zjistit, kde a jak lze Škorpión na našem území sehnat. Již po krátkém pátrání jsme pochopili, že to není vůbec žádný problém! Naše kroky zamířily do army shopů v centru Prahy. Hned v prvním jsme na Škorpión narazili. Trvalo to zhruba hodinu. „Koupit zbraň je naprosto legální, problém byste však měli, kdybyste se s ní snažili dostat do letadla,“ prohlásil prodavač.

Zbraň není problém znovu zprovoznit

Škorpióna jsme koupili za 3900 korun! Nepotřebovali jsme ani občanský průkaz, ani zbrojní pas. Zbraň byla deaktivována a označena za nefunkční. Hlaveň však nebyla zablokována, takže jí u překupníků na černém trhu není žádný problém znovu zprovoznit. A právě k tomu se uchylují gangy a nájemní zabijáci nezřídkakdy. Hned v dalším army shopu o několik bloků dál, jsme přitom na stejnou zbraň přitom narazili znovu, dokonce jen za 3000 Kč.

Zainab možná oslepne na jedno oko

Vyšetřovatelé zatím nemají příliš stop. Svědci vypověděli, že v Annecy viděli obcházet kamp muže balkánského vzezření, který byl oblečen v drahém obleku. To by nasvědčovalo tomu, že mohlo jít o nájemného zabijáka. Vrah navíc perfektně zahladil všechny stopy, takže není pochyb, že byl profesionál. Holčičky, které masakr přežily, si příliš nepamatují. Zeena ležela v autě pod svou matkou osm hodin a ze svého úkrytu nic neviděla. Starší Zainab se teprve tento týden probudila komatu. Má vážně zraněné oko, na které možná oslepne. Navíc utrpěla krvácení do mozku.

lukasj ( 13. září 2012 19:56 )

Ano, není no jednoduché, jak si někdo myslí. Jednak, pokud je zavařená komora, je potřeba komorový výstrušník, což poškař mít bude. Ale nastává problém se změnou pevnostních parametrů materiálu. Plus jsou další překážky. Z takové znovuzprovozněné zbraně by střílel jen člověk bez soudnosti a se sebevražednýmy sklony.

buban ( 13. září 2012 16:34 )

taky jsem se timto clankem potesila-ovsem neni pod nim, samozrejme, otevrena diskuse.

paternoster ( 13. září 2012 16:17 )

Všechno jde, ale není to tak jednoduché jak si pan Ladislav Leimer představuje, postup znehodnocování je přesně popsán v zákoně a každou zbraň poté kontroluje policie. http://portal.gov.cz/app/zakony/zakonPar.jsp?page=0&idBiblio=53747&recShow=0&nr=371~2F20 02~20Sb.&rpp=15#parCnt

maruch ( 13. září 2012 16:04 )

Toto je větší sranda-Romské osady ovládla nová móda: Bitky na život a na smrt! Jen tak dál

i626 ( 13. září 2012 15:24 )

To, že hlaveň není zacpaná celá od ústí až ke komoře neznamná, že ta zbraň jde zprovoznit, trotlové. Větší blbost jsem už dlouho nečetl.

Zobrazit celou diskusi