Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Betonové květináče zmizí ze Smíchova! Už žádný Truhlíkoland

Autor: Tereza Stonišová, simao - 
13. září 2012
13:30

VIDEO: Po opakovaných protestech proti umístění květináčů v ulicích Smíchova se radnice Prahy 5 rozhodla pro radikální řešení. Obludné květináče, připomínající betonové rakve, z problémových ulic zmizí!

Vítejte v Truhlíkolandu! Takový posměšný nápis ozdobil nedávno ulice pražského Smíchova, do kterých nechala radnice nainstalovat kontroverzní květináče.

Vyvěsili jej neznámí recesisté, ačkoliv se spekulovalo i o akci strany Zelených. Jisté však je, že již od poloviny července se proti betonovým rakvím zvedaly vlny protestů.

Jsou zbytečné a dokonce nebezpečné, ozývalo se na adresu 245 betonových truhlíků, kteří spíše než na okrasu posloužily jako odpadkové koše.

Blesk proti nebezpečným květináčům: Mohly ohrozit životy!

Blesk několikrát upozorňoval, že v případě jakékoli havárie v ulicích Svornosti, Hořejší nábřeží a Strakonická nastane problém – květináče by museli odstranit jeřábem, a až potom řešit havárii.

A to by mohlo stát i lidské životy! Proto se vedení Prahy 5 rozhodlo, že situaci vyřeší – údajně kvůli mediálnímu tlaku a nespokojenosti občanů.

„Máme už i souhlas Státního fondu životního prostředí,“ řekl Blesku Luděk Sefzig, mluvčí Prahy 5. Tím pádem už přemisťování nic nebrání. Sefzig si projekt, který prosadilo ještě minulé vedení radnice v čele s Milanem Jančíkem (ODS), od začátku pochvaloval, teď však mírně mění názor.

„Kritika médií i obyvatel byla oprávněná,“ připouští nyní a dodává, že přemisťování květináčů bude už probíhat v souladu s přáním obyvatel Prahy 5 – to ale bohužel neznamená, že zmizí úplně. Radnice se však chce v rámci velké informační kampaně s lidmi pobavit o tom, kde by jim betonové kvádry vadily nejméně.

zlinman ( 13. září 2012 15:29 )

Neni to asi nejlepší řešení, jak dostat zeleň do města... ale přesto bych čekal spíše pochvalu, že se něco dělá pro ozdravění vzduchu a ne jen buzeraci, že nemám třímetrový chodník jen pro sebe... (a parkování aut, že ano !)

londynskypes ( 13. září 2012 15:13 )

mutaky ( 13. září 2012 14:50 )

Na druhou stranu jsou chodníky tímto bezpečnější pro chodce, ne? Jsou více chráněni betonovou zídkou mezi nimi a silničním provozem.

siroky11 ( 13. září 2012 14:15 )

je to verbež

siroky11 ( 13. září 2012 14:14 )

Zobrazit celou diskusi