Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Už 16 obětí alkoholu! Počet mrtvých stále roste

Nebezpečný pančovaný alkohol dál zabíjí! Tohle jsou etikety, na které je dobré si dát pozor
Nebezpečný pančovaný alkohol dál zabíjí! Tohle jsou etikety, na které je dobré si dát pozor  (Autor: Infografika Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
12. září 2012
14:05

Obětí pančovaného alkoholu stále přibývá. Podle oficiálních informací je už 16 mrtvých. Dalších dvě desítky lidí je v nemocnicích, někteří oslepli, jiní jsou v bezvědomí. Alarmující situace nenechává v klidu ani premiéra Nečase. Zasedl krizový štáb.

Zatím poslední známou obětí je 73letý pacient, který zemřel v přerovské nemocnici - jde o 16. oběť v zemi a čtvrtou v Olomouckém kraji.

12. září - Podle šéfa ostravského ústavu soudního lékařství Igora Dvořáčka byl metylalkohol příčinou smrti dalších tří osob. V Ostravě zemřel muž, který alkohol pil v Plzni, a do severomoravské metropole přijel vlakem. Dalším otráveným byl řidič, jehož záchranáři našli u silnice na Krnovsku. Dosud neznámou obětí otravy byla podle Dvořáčka žena, která zemřela jako vůbec první. Policie ale tento případ neeviduje.

Na zlínském sídlišti Jižní Svahy nalezli policisté mrtvou jednašedesátiletou ženu, která zemřela na otravu metylalkoholem.

V Bílovci na Novojičínsku zemřel na otravu metylalkoholem pětapadesátiletý muž.
Ve znojemské nemocnici zemřel před půlnocí na otravu metylalkoholem dvaačtyřicetiletý muž z Havířovska.

Na otravu metylalkoholem zemřela v Komorní Lhotce na Frýdecko-Místecku osmadvacetiletá žena.

11. září - V přerovské nemocnici zemřel na otravu pětačtyřicetiletý muž z Napajedel na Zlínsku.

Na Přerovsku zemřela na otravu metylalkoholem jednadvacetiletá dívka. Byla nalezena na ubytovně v Oseku nad Bečvou bez známek života.

10. září - V pražské Všeobecné fakultní nemocnici zemřel na otravu osmatřicetiletý muž z Milína na Příbramsku.

9. září - Na otravu metylalkoholem zemřela třiapadesátiletá žena z Prosenic na Přerovsku.

8. září - Po otravě metylalkoholem zemřela dvaašedesátiletá žena z Fryštáku na Zlínsku.

V ostravské fakultní nemocnici zemřel na otravu metylalkoholem devětapadesátiletý muž.

6. září - Karvinská policie oznámila, že dva lidé (devětapadesátiletá žena a o tři roky starší muž) zemřeli v Havířově na otravu metylalkoholem, asi po požití nelegálně upraveného alkoholu.

Případů otravy metylalkoholem stále přibývá

V kritickém stavu zůstává i další pacient z jihu Moravy, muž (29) z Veselí nad Moravou, který leží v kyjovské nemocnici. Jeho mozek je podle lékařů nenávratně poškozený a v podstatě už nepracuje.

Díky těžkým otravám je však hospitalizována stále více jak desítka lidí. A počet obětí se tak bohužel ještě s největší pravděpodobností zvýší. V noci na středu přijala další otrávené i nemocnice ve Zlíně. Pět lidí je v péči havířovské nemocnice. V moravskoslezském kraji je celkem kolem 12 hospitalizovaných. Jejich stav je vážný, až kritický.

V terénu mezitím pracují na dvě stovky hygieniků, kteří, společně s policií, prošetřují řadu restauračních zařízení. Kriminálka přitom již v úterý večer zatkla majitele zlínské večerky, který pančovaný alkohol prodával.

Alarmující situace nenechává v klidu kraje, ani Hegera

Kvůli neobvykle vysokému počtu otrav, nejvyššímu za poslední desítky let, zasedají krizové rady nejvíce postižených krajů. Hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) uvedl, že hlavním informačním centrem pro Jižní Moravu je Kyjovská nemocnice.

Vytvořením krizového štábu se zabývá již i vláda premiéra Nečase. K situaci se vyjádřil i ministr zdravotnictví Leoš Heger.

"Bohužel nelegální alkohol nemůžete stáhnout jako například legálně distribuovanou potravinu - podle šarží a druhu. Tady jsou jen dvě cesty: Buď lidi přestanou s odpuštěním chlastat a ochrání se sami, nebo uděláme vojenské manévry a zavřeme hospody, které nemají nejlepší pověst," tvrdí ministr v rozhovoru pro MF Dnes.

Během včerejška přitom objevili celníci a hygienici podezřelé lahve a barely s alkoholem již i na Plzeňsku.

Policie uveřejnila etikety alkoholu, ve kterém se objevil škodlivý metanol Policie uveřejnila etikety alkoholu, ve kterém se objevil škodlivý metanol | Policie ČR

Z alkoholu mají strach i na Slovensku a Polsku

Kontroly kvůli pančovanému alkoholu již zavádějí také v sousedních zemích - na Slovensku a Polsku.

Právě Polsko přitom zaznamenalo první oběti otrav. V neděli zde zemřela žena (†55) z Kielce. Polská policie však zatím netuší, odkud zdejší jedovatý alkohol pochází. Může to být z Polska, Česka, ale také z jiné země. Bezradní jsou tak zatím podobně, jako jejich čeští protějšci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zelena.karkulka ( 12. září 2012 21:28 )

je mi to jedno,nemají chlastat

12356 ( 12. září 2012 16:11 )

endynka47  

erikcom ( 12. září 2012 16:07 )

konec ožralů v čechách super

tochadda ( 12. září 2012 15:56 )

Tak to si pamatuju naprosto přesně půllitr rumu byl za 53 Kčs a možná 1 Kčs záloha na flašku....

tochadda ( 12. září 2012 15:53 )

Zapomněls na Kalouska, to byl tak blbej chemik,že se musel dát ...už za komančů...na politiku v ČSL..později v KDU-ČSL

Zobrazit celou diskusi