Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Těžce zraněný voják z Afghánistánu je v Česku: Přivezl ho armádní speciál

Zraněného vojáka přivezl zpět do Česka vojenský speciál - Airbus A-319
Zraněného vojáka přivezl zpět do Česka vojenský speciál - Airbus A-319  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: INT, Lucie Marková - 
9. září 2012
09:12

Voják, který byl v pátek odpoledne těžce zraněn při raketovém útoku na základnu Shank v Afghánistánu, byl v sobotu před půlnocí přepraven do Česka. Stav muže je stabilizovaný.

Desátníka L.H. přepravil na letiště v Praze-Kbelích vojenský speciál Airbus A-319. Se zraněným na palubě přistál v sobotu půl hodiny před půlnocí. Převoz se uskutečnil za doprovodu týmu lékařů a odborného zdravotnického personálu.

"Po příletu do České republiky byl voják přepraven vrtulníkem W-3A Sokol do Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích, kde se podrobí dalšímu vyšetření a následné léčbě. Stav těžce zraněného vojáka je stabilizovaný," řekla mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jana Růžičková.

S ohledem na rodinu vojáka armáda nechce poskytovat podrobnosti k jeho zdravotnímu stavu.

Desátník byl těžce zraněn při útoku na základnu Shank v pátek v 15:00 afghánského času. "Raketa dopadla do ubytovacího prostoru provinčního rekonstrukčního týmu. Následkem výbuchu utrpěl český voják těžké poranění způsobené střepinami po dopadu rakety," popsala událost Růžičková. Zraněnému šestadvacetiletému desátníkovi L.H. byla po útoku poskytnuta první pomoc. Následně byl přesunut na základnu KAIA u Kábulu, kde ve vojenské nemocnici působí čeští lékaři.

Stejnou základnu navštívil 2. září i premiér Petr Nečas. Setkal se zde s českým provinčním rekonstrukčním týmem. Pro Nečase to byla první cesta do Afghánistánu ve funkci předsedy vlády, její program ovlivnil útok sebevražedného atentátníka v provincii Wardak.

zelena.karkulka ( 9. září 2012 22:37 )

zelena.karkulka ( 9. září 2012 22:36 )

okena je moc drahá

vrtajzub ( 9. září 2012 19:43 )

vrtajzub ( 9. září 2012 19:42 )

cinderella - to ti neprezradím, jeden máte v ČR snáť si nemyslíš že ti zašlem adresu.

vrtajzub ( 9. září 2012 19:36 )

kobi - už je tu lysohlávek, aj toho musím obslúžiť chudačiska, ten to má zase z lysohlávok, zrejme majú absťáky obaja

Zobrazit celou diskusi