Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lufthansa znovu létá: Odbory hrozí další stávkou!

Autor: ČTK, lm - 
8. září 2012
10:12

Provoz největší evropské letecké společnosti Lufthansa se po páteční celodenní stávce palubního personálu v Německu vrátil téměř k normálu. Podle webu aerolinií bylo dnes zrušeno jen 15 převážně dálkových letů. Spojů s Prahou se žádný výpadek dotknou nemá.

Vedení Lufthansy se v pátek večer dohodlo s odborovým svazem UFO na smírčím jednání, během něhož se neuskuteční další protesty letušek a stevardů. Pokud by ale zkrachovalo, varoval šéf UFO Nicoley Baublies před "velmi dlouhou" sérií stávek.

"Pokud Lufthansa nezmění svůj postoj, budeme stávkovat celé čtyři dny nebo 14 dní nebo i tři týdny," řekl Baublies týdeníku Focus. Odbory na to podle něj mají dostatek prostředků. "Dvacet let jsme na to šetřili členské příspěvky," upozornil zaměstnavatele.

Vedení firmy prý odbory předložily vlastní návrh úsporných opatření. "Navrhli jsme Lufthanse, jak může ročně ušetřit na osobních nákladech osm procent, což je 72 milionů eur," přiblížil Baublies.

Páteční stávka palubního personálu byla zatím největší v dějinách společnosti. Zrušeno kvůli ní muselo být okolo 1000 letů, což se dotklo více než 100.000 pasažérů. Odpadlo i deset letů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem. Žádný větší chaos na letištích ale nezpůsobila, protože o ní většina cestujících věděla dopředu a mohla se na ni připravit.

Škody, které aeroliniím způsobil páteční masivní protest, půjdou pravděpodobně do milionů eur. Jen dopady prvních dvou vln stávek v předchozím týdny se odhadují na více než deset milionů eur (přes 245 milionů Kč).

Provoz na letišti v Praze obnoven

Provoz na pražském letišti dnes již není ovlivněn páteční stávkou palubního personálu největší evropské letecké společnosti Lufthansa. "Spoje Lufthansy odlétají podle plánu," sdělila mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková. Z celkem 26 spojů Lufthansy s Prahou plánovaných na pátek vypadlo pět příletů z Frankfurtu nad Mohanem a pět odletů opačným směrem. Kromě Frankfurtu létá Lufthansa z Prahy do Mnichova a Düsseldorfu, tyto trasy dotčeny nebyly.

"Stávka nepokračuje, pro nás to tak skončilo půlnocí. Poslední zrušený let byl ve 23:10 hodin," uvedla Janoušková.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

castelo ( 9. září 2012 11:18 )

starypes to je pravda starypes/staryblb atd... vy jste ty krávy NEJ...

andrea68 ( 8. září 2012 23:06 )

Chtělo by to vymyslet roboty, které by dělaly práci za palubní personál. Pak by bylo po stávkách a letadla by létala bez jakýchkoliv omezení.

sandrahermannova ( 8. září 2012 12:54 )

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nova forma privydelku, idealni na konec leta, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takto privydelavam jiz od kvetna a fakt me to nadchlo. Miliony z toho nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana kacka Kdyztak mrknete na www.cervenacerna.cz

Zobrazit celou diskusi