Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český voják v Afghánistánu v ohrožení života: Stal se obětí raketového útoku

Základnu Shank, kde jsou čeští vojáci, zasáhla raketa. Jeden voják byl těžce zraněn. (Ilustrační foto)
Základnu Shank, kde jsou čeští vojáci, zasáhla raketa. Jeden voják byl těžce zraněn. (Ilustrační foto)  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, lm - 
7. září 2012
16:24

Při odpolední raketovém útoku na základnu Shank v afghánské provincii Lögar byl těžce zraněn český voják. Zraněný příslušník provinčního rekonstrukčního týmu byl transportován k českým lékařům působícím ve vojenské nemocnici v Kábulu.

K K útoku na základnu došlo v 15:00 afghánského času. "Raketa dopadla do ubytovacího prostoru provinčního rekonstrukčního týmu. Následkem výbuchu utrpěl český voják těžké poranění způsobené střepinami po dopadu rakety," popsala událost mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Zraněnému šestadvacetiletému desátníkovi L.H. byla po útoku poskytnuta první pomoc. Následně byl přesunut na základnu KAIA u Kábulu, kde ve vojenské nemocnici působí čeští lékaři.

Současná, v pořadí desátá, jednotka působící v Lógaru je posledním provinčním rekonstrukčním týmem České republiky v Afghánistánu. Po jejím odchodu nastoupí likvidační skupina logistiků, kteří budou mít na starosti dopravu materiálu zpět do vlasti. Česká armáda se z Afghánistánu postupně stahuje, podobně jako další koaliční síly.

Stejnou základnu navštívil 2. září i premiér Petr Nečas. Setkal se zde s českým provinčním rekonstrukčním týmem. Pro Nečase to byla první cesta do Afghánistánu ve funkci předsedy vlády, její program ovlivnil útok sebevražedného atentátníka v provincii Wardak. Při útoku zahynulo nejméně 12 Afghánců a několik desítek jich utrpělo zranění. Výbuch zničil vojenskou techniku, včetně české.

vrtajzub ( 9. září 2012 12:12 )

kobi -

vrtajzub ( 8. září 2012 21:01 )

kobi - dobrý večer aj tebe,pán funguje na inej frekvencii

vrtajzub ( 8. září 2012 18:37 )

vencaperník - dlhé grcanie, ale dúfam že sa ti ulavilo.

venxa ( 8. září 2012 18:17 )

Jenom naprosty idiot muze srovnavat situaci v Avganistanu s invazi Rusaku v roce 68. V Ceskoslovensku nebyla zadne ozbrojene nepokoje jenom komousum hrozilo ze by mohly byt svobodne volby a tim padem by sli od valu. V Avganistanu (mimochodem rozes.raneho byvalym SSSR) se jedna o terorismus se strany fanatickeho Talibanu. Vsechny civilizovane zeme s inteligentnim obyvatelstvem uctivaji sve mrtve kteri padli v boji proti mezinarodnimu terorismu.Dalnice z Trentonu(Je tam vojenska zakladna) do Toronta se oficialne jmenunuje "Dalnice Hrdinu" a kdykoliv jsou ostatky padlych vojaku prevazeny do Toronta dalnice je lemovana obcany vzdavajicim cest svym hrdinum. Jenom naprosta spodina a nardli idioti jako Fouk si,Naidka a Cobol Vrtajzub si zde vylevaji sve hnusne zvratky. Vy blbci, nazev zoldak pochazi ze stedoveku kdy si kralove a hradni pani sami platili a vyzbrojovali sve privatni ozbrojence. V moderni dobe se nazev "soldier,soldat" tedy cesky "vojak" vztahuje na prislusnika ozbrojenych sil statu coz je velice cestne zamestnani a nema nic spolecneho s ceskym vyrazem "zoldak". Zoldak, neboli spravnym vyrazem "mercenary" je oznacovan clovek ktery se necha najmout privatnimi spolectnostmi nebo vetsinou levicovymi diktatory za ucelem zakonnych i nezakonnych ozbrojenych akci za ucelem udrzeni obyvatelsva ve svem podruci. Toto se nenecha rici o Avganistanu kde Taliban chce drzet obyvatele v podruci islamskeho temna a sabotuje demokratisaci zeme. Mimochodem Mercenaries jsou vysoce profesiolnalni specialiste, vetsinou byvali prislusnici elitnich jednotek jako SAS. SEAL, Green berrets a pod. Vyjimku tvori ozbrojena levicova luza v Africe a Jizni Americe. Na zaver bych chtel podotknout ze v byvalem Ceskoslovenku byala vseobecna branna povinost(komunisty nazyvana "cestna" povinnost kteou prosel kazdy obcan. Takze podle vas kazdy starsi cesky obcan je hnusny zoldak. Vy jte HNUSOVE!

vrtajzub ( 8. září 2012 16:40 )

Zobrazit celou diskusi