Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Na letištích uvízlo 100 tisíc lidí: Stávkuje Lufthansa

Autor: simao, ČTK - 
7. září 2012
11:42

Nebe nad Evropou je dnes nezvykle klidné. Způsobila to stávka největší evropské letecké společnosti Lufthansa. Způsobila problémy nejen po celém Německu.

Palubní personál společnosti Lufthansa vyhlásil na dnešek čtyřiadvacetihodinovou stávku. "Je to smutný den, když jsme museli škrtnout přes 1000 letů," řekl podle agentury DPA mluvčí Lufthansy Klaus Walther ke zrušení zhruba dvanácti stovek letů po celém světě, což jsou dvě třetiny dnešních letů Lufthansy.

Jedná se o jeden z největších podnikových protestů za poslední roky. I proto, že se dotýká stovky tisíc pasažérů. Řada z nich uvízla na letištích.

Podobné stávky proběhly již v letech 2001 a 2010, kdy stávkovali pro změnu piloti. Současná stávka stevardů a letušek však má daleko rozsáhlejší dopady. 18 tisíc palubních zaměstnanců přitom žádá jediné - zvýšení platů o pět procent...

Šéf Lufthansy Christoph Franz dnes potvrdil, že firma je k jednání připravena a přiznal, že podcenila odhodlání palubního personálu bojovat za své požadavky.

V Praze bez větších problémů

Zrušeno bylo i deset spojů mezi pražskou Ruzyní a Frankfurtem nad Mohanem. V Praze se však německé společnosti podařilo předejít problémům včasným informováním klientů, kteří využili služeb jiných společností (nejčastěji ČSA), či cestu do zahraničí odložili. Někteří csetující se sice do Německa dostanou, ale momentálně neví, co je tam bude čekat dále.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi