Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Betonové rakve hyzdí Prahu 5: Zbytečné květináče stály 19 milionů

Autor: Tereza Stonišová, simao.k - 
6. září 2012
08:01

Praha 5 má unikát, kterým se však příliš chlubit nemůže... Velkých betonových květináčů, které pořídila její radnice za 19 milionů korun, je celkem 245, hne s nimi jedině jeřáb, o jejich prospěšnosti by se dalo úspěšně pochybovat a jeví se nejen zbytečné, ale jsou dokonce nebezpečné!

Většinu částky sice za květináče zaplatila Evropská unie (17,5 milionu), jenže tohle vyžití dotací si Česko za rámeček nedá. Jako jediná chválí betonové sarkofágy radnice Prahy 5. Studie o jejich prospěšnosti přitom byla zadaná až zpětně.

Blesk se však radnice ptá: Kde zaparkují záchranka nebo hasiči? Jak se při havárii dostat k uzávěrům plynu či vody? nemluvě o tom, jak se bude v zimě uklízet sníh...

Odpadky místo zeleně

V betonových květináčích na Smíchově se přitom hromadí stále větší nepořádek a špína. A to měly být okrasou, jak tvrdil projekt, který nechal vypracovat v říjnu 2007 tehdejší starosta Prahy 5 Milan Jančík.

I obyvatelé značně nechápavě kroutí hlavou, když procházejí kolem drahých květináčů. Nehledě na to, že smíchovským ulicím jen kazí vzhled – slibované ozelenění se zatím stále nekoná. „A tak teď slouží jako kontejnery, popelnice a odpadkové koše,“ postěžovala si Petra Janovská z Prahy 5.

Jsou dokonce nebezpečné!

Radnice navíc skutečně nedomyslela nedomyslela umístění květináčů. „Pokud se stane havárie plynu, vody nebo elektřiny a lidé z ulice Svornosti nebo Hořejší nábřeží budou chtít závadu odstranit, mají smůlu. Květináče bude nejprve muset odstranit jeřáb, pak až se bude moci řešit závada,“ řekl Blesku projektant Václav Cuřín (77). „Jsem zvědavý, komu budu volat, až se ta havárie skutečně stane. Jančíkovi?“ rozzlobil se Cuřín.

S květináči mají problém i maminky. Když jdou s dětmi či kočárky, nemohou se vedle květináčů vyhnout, natož jít vedle sebe a povídat si. „Nikdo se nás na nic neptal a teď nám tu jen překáží,“ stěžuje si mladá maminka Martina Jarošová (24).

vejkyt ( 6. září 2012 14:54 )

hmm tak to máme 77 tisíc za jeden květináč opravdu levné květináče že ten zloděj co to vymyslel si zaslouží kulku mezi oči...

frantapolitik ( 6. září 2012 10:30 )

Tebe snad nevozili v kočárku, podle toho jak tady píšeš, tak asi ne. Tebe tahali po chodníku hlavou dolů a pořádně ti ji natloukli. Jinak by jsi takovým způsobem nepsal.

oughweed ( 6. září 2012 10:18 )

střeva s kočárkama, co si musej nepřetržitě povídat a zaberou celej chodník nakopat do palice, aby je příště napadlo uhnout ostatním, co celej den nedělaj kulový a nemaj čas čekat až si "maminky" sdělí detaily o posledním bobečku a odstřiku mlíka a konečne je napadne uhnout

jarda304 ( 6. září 2012 10:05 )

"páni" se nechtějí vzdát milionových dotací a veřejných zakázek, mnoho voličů zase dotovaného jízdného v MHD. Když se "přerozděluje" tak platí, že větší pes...

jarda304 ( 6. září 2012 10:02 )

aby se dostali k moci, tak každý křičí, jak ten druhý krade. Ale nikdo nechce řešit příčinu - přerozdělování, moc veřejných peněz, moc veřejného majetku, dotace, moc veřejných zakázek. Každý když se dostane k moci, tak si chce líznout. A vyžírat z cizího chtějí i voliči, kteří tyhle přerozdělovací a "solidární" strany volí či si myslí že příjde "konečně spravedlivý" a bude jim posílat pečené holuby do huby.

Zobrazit celou diskusi