Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Eliška (7) je bez páteře a šla do 2. třídy: Vzali jí asistentku!

Autor: Ivana Žáková - 
3. září 2012
15:01

Eliška Bočanová (7) z Bohumína, která se narodila s půlkou páteře, měla v první třídě samé jedničky. Teď hrozí, že v učení bude zaostávat. Přišla totiž o svou pedagogickou asistentku.

Eliška je na vozíčku a potřebuje neustálou péči, a to doma i ve škole. Mentálně je však vyzrálá. V první třídě ZŠ ČSA v Bohumíně jí byla pořád nablízku pedagogická asistentka Ingrid Weissmann, která jí pomáhala s učením. Od nového školního roku se ale bude muset starat o jiné děti ve škole. O Elišku už ne.

Vzali jí asistentku

„V červnu mi řekli, že Eliška pedagogickou asistentku mít nebude z důvodu nedostatku financí. Pořád tomu nevěřím,“ řekla Blesku Eliščina máma Božena Wijová.

Ta dívence v první třídě dělala osobní asistentku (ne pedagogickou), kterou škola nemohla zaměstnat. Eliška je totiž plně inkontinentní. Sama se nenají, neobleče, nezvládne ani základní hygienu. „Musím jí být nablízku, proto jsem chodila o přestávkách do školy, abych jí vyměnila pleny,“ popsala těžkou situaci máma Božena.

Ve škole už to nepůjde

„Pokud by Eliška přišla o pedagogickou asistentku, každopádně by šla v učení dolů. Navíc by se jí musela více a individuálně věnovat třídní učitelka, což by zase bylo na úkor výuky celé třídy,“ řekla Blesku Ingrid Weissmann.

Handicap u Elišky se nezmění. „Zdravotní stav dívenky je kvůli těžké vrozené vadě míchy nezvratný a je u ní nezbytný dohled dospělé osoby. Její hybnost je bez možnosti zlepšení a lze spíše předpokládat komplikace se zhoršením v rámci růstu dítěte,“ uvedl ve zprávě lékař Jan Staněk z Kliniky dětské neurologie Fakultní nemocnice v Ostravě.

Nevyléčitelné postižení

Statečná Eliška trpí několika vrozenými vývojovými vadami. Nemá celou spodní část páteře, chybí jí dva obratle, kostrč, křížové i stydké kosti. Kyčle má navíc mimo kloubní jamky, a od kolen dolů proto zcela ochrnutá. Je také plně inkontinentní. Mentálně je na tom však velice dobře. Ve světě jsou zaznamenány jen zcela ojedinělé případy této vrozené vývojové vady.

annael ( 4. září 2012 18:42 )

Prosím, přečti si článek a nemel úplně mimo, jo. Řeč je o pedagogické asistentce, ne o osobní. Tedy o tom, že Eliška přišla o pedagogickou asistentku, jejíž opodstatnění mi tu nikdo, tady ani to tvoje soptění, nedokázalo vysvětlit. Potřebu osobní asistentky, která se stará o Elišku mezi vyučovacími hodinami nijak nezpochybňujui.

lukreciaborgia ( 4. září 2012 13:26 )

Proč?Proč?Protože máma není stroj a když se o ní 24 hodin denně stará,měla by mít nárok aspoň na ty 4-5 hodin volna,aby si mohla zařídit taky svoje osobní záležitosti.To je vidět,že nemáte ani šajn o jakou oběť u matky jde.Kdyby si máma na 4 hodiny jenom lehla,bylo by dobře a odpočinula by si.Zkuste si představit jak se obětuje.Já sama nevím,co bych dělala.

annael ( 4. září 2012 12:20 )

O IZIP případně VZP je normální diskutovat pod články které se jich týkají. Já tady rozhodně nediskutuji o tom jestli si postižená, nikoli nemocná holčička zaslouží asistentku, ale o tom, že podle mě by všechno potřebné kolem tak chytré a bystré holčičky, která je podle mě při vyučovací hodině zcela soběstačná, měla zastat osobní asistentka a neshledávám důvod aby takové dítě mělo pedagogickou asistentku o které celý článek je. Článek ve kterém se hořekuje, že kvůli ztrátě pedagogické asistentky se Eliška rapidně zhorší, už nebude jedničkářka...., ale v celé diskuzi mi nikdo nedokázal konkrétně odpovědět k čemu tak chytré a šikovné dítě, které nemá žádné problémy s hybností v horní polovině těla, potřebuje pedegogickou asistentku. Potřebu osobní asistentky nijak nezpochybňuji.

andys8 ( 4. září 2012 09:06 )

A to , že VZP jen tak vyhodila na akci IZIP 450 mega nikomu nevadí a tady se budeme přít o to, jestli si nemocná holčička zaslouží asistentku?? Hnus stát.

annael ( 3. září 2012 18:48 )

Příprava na hodinu, včetně "vytahování učebnic" spadá do kompetence osobní asistentky, ne pedagogické. Ruce má podle všech informací Eliška plně funkční, dokonce psali, že je velmi zručná, s psaním podle všeho problém nemá.

Zobrazit celou diskusi