Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Příběh operního pěvce: Skončil na ulici, ubili ho palicí

Pěvce Břetislava Hurníka zabil jeho kamarád a ukončil jeho v poslední době značně podivný život. Víme, proč se stala někdejší operní hvězda bezdomovcem
Pěvce Břetislava Hurníka zabil jeho kamarád a ukončil jeho v poslední době značně podivný život. Víme, proč se stala někdejší operní hvězda bezdomovcem  (Autor: Foto Blesk - Ivana Žáková)
Autor: iza, simao.k - 
30. srpna 2012
21:42

Mimořádně talentovaný sborista se živil coby divadelní umělec. Skončil však na ulici, kde zemřel po brutálním útoku rukou svého kamaráda. Jak se ale vůbec z operního pěvce stala troska?

Břetislav Hurník, kterého jeho kamarád umlátil palicí kvůli sporu o prstýnek, za což dostal 17 let, byl známý operetní sborista. Působil 30 let v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. V roce 2006 však odešel do důchodu.

Lidé ve Vřesině na Ostravsku, nedaleko které došlo k Hurníkově brutální vraždě, ho znali jako usměvavého chlapíka v obleku s motýlkem. Rozhodně do té doby, než se rozvedl a žena ho vystěhovala z domu.

„Tehdy odešel do dřevěné chatky, kde žil do chvíle, než shořela,“ říká starosta Vřesiny Jiří Kopeň.

Pak se Hurník přestěhoval do zemjlanky po ruských vojácích do lesa pod Štefanovu skálu a za žádnou cenu už nechtěl svůj hrad, jak svému příbytku říkal, opustit. Žil tak přes rok.

Dobrovolný bezdomovec: Z důchodu kupoval dětem dárky

Přestože si Hurník mohl žít dobře, neboť pobíral 13 tisíc korun důchodu, neměl mnohdy za pár dní ani korunu. Šel si pro důchod a třeba z něj hned koupil dárky cizím dětem.

Pak sám neměl co jíst. Podle starosty byly také doby, kdy Hurník chodil tak špinavý, že ho nešlo poznat. „Oblečení měl jako černá polobotka. Vypadal jako bubák. Když ale měl zpívat, oblékl si smoking a bílou košili s motýlkem,“ vzpomínal starosta.

Hurník po konci profesionální kariéry zpíval občas se sborem v kostele. Na sklonku života však již ani to. Dobrovolného bezdomovce zabil vrah Jiří Hájek poté, co spolu popíjeli a nepohodli se.

Zobrazit celou diskusi