Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pošleme pryč další Romy! Zní z Francie po likvidaci táborů

Autor: ČTK, simao - 
30. srpna 2012
17:00

Vyhostili již řadu Romů, převážně z Rumunska a Bulharska. A na jejich příbytky poslali bagry. Chystají se však poslat pryč i další. Po likvidaci táboru poblíž Lyonu francouzská vláda vzkazuje - deportacím není konec! A romskou otázku chtějí Francouzi řešit celoevropsky.

Romskou otázku řeší ve Francii delší dobu. Problémy s imigranty jsou zde ožehavým tématem. Z obavy ze vzrůstajících potíží a kriminality zasahují Francouzi i proti romských ghettům. Někde se snaží bourat vůči Romům předsudky, jinde však bourají jejich příbytky.

Po zátahu na jihovýchodě země, kde od svého nedávného příchodu žilo na 180 romských imigrantů z Rumunska, se chystají další deportace některých přistěhovalců ze země. 

Vyhostíme další, vzkazuje vláda

Francie na jednu stranu zmírnila omezení pro práci Romů z Rumunska a Bulharska, aby dala šanci těm, kteří chtějí přispět francouzské ekonomice. Nelegální a nevyhovující romská tábořiště však bude nadále uzavírat a některé Romy vyhošťovat, jak oznámila tamní levicová vláda.

Jsou prý hygienickým rizikem, hájí postup policie ministr vnitra Manuel Valls. Všichni Francouzi s ním ale zajedno nejsou. "Co se s těmito rodinami stane? Všechno jim berou - je to porušení základních lidských práv," hřímá katolický kněz Arthur Hervet.

Romové sice požadují za zničené příbytky náhradní ubytování, to jim však francouzské úřady odmítají udělovat. Evropské fórum Romů a travelerů (ERTF) proto napsalo prezidentu Hollandovi dopis, ve kterém žádá Paříž, aby radikálně změnila politiku vůči Romům a přestala rušit romské tábořiště bez zajištění náhradního ubytování.

Ve Francii jich žije kolem 20 tisíc, řada vypovězených rumunských Romů se přitom vrátila do Francie poté, co dostala od francouzských úřadů 300 eur (asi 7500 korun) jako podporu při odjezdu ze země.

Francie chce řešit romskou otázku celoevropsky

Vlnu vypovídání Romů z Francie zpět do Rumunska za bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho v létě 2010 kritizovala nejen katolická církev a ochránci lidských práv, ale i Evropská unie.

Aby předešla dalším problémům, Francie před několika dny oznámila, že požádá země EU o uspořádání schůzky, na níž by zainteresovaní ministři řešili na celoevropské úrovni otázku romských imigrantů.

Evropská komise podle své mluvčí pečlivě sleduje způsob, jakým nyní francouzské úřady likvidují tábořiště Romů, a chce prověřit, zda nedochází ke svévolnému vyhošťování a diskriminačnímu jednání.