Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lhůty pro lékařské zákroky: Doktor do 35 minut, kyčelní kloub do roka

Výměna kyčelního kloubu musí být do roka
Výměna kyčelního kloubu musí být do roka  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: map, lmk - 
30. srpna 2012
08:39

Každý pacient bude od ledna 2013 muset mít praktického lékaře, zubaře, gynekologa nebo lékárnu maximálně 35 minut jízdy autem. Spolu s čekacími lhůtami na zákroky to schválila vláda.

V několikrát měněném materiálu ministerstva zdravotnictví nakonec zůstala delší dojezdová vzdálenost, tedy 45 minut, u specialistů, jako je např. chirurgie, diabetologie či klinická onkologie. U některých se ale ještě prodloužila z hodiny na 90 minut. To se týká například dětské a dorostové psychiatrie nebo dětské neurologie. Nejdéle, tedy do dvou hodin, se mohou lidé přepravovat k sexuologovi či plastickému chirurgovi.

Počkáme si déle

Norma stanoví čekací doby na zákroky, kdy například nový kyčelní kloub musí dostat pacient do 52 týdnů a na vyšetření mamografem lze čekat nejvýš šest týdnů. Prodloužena byla nejzazší lhůta pro operaci šedého zákalu – z 26 na 30 týdnů. Na seznam se dostala účinná a drahá biologická léčba roztroušené sklerózy, čekací doba nesmí překročit čtyři týdny. Kritici se obávají, že stanovením dojezdové doby některá zařízení zaniknou, ministerstvo normu hájí. Poprvé prý lidem zaručí dostupnost péče.

zelena.karkulka ( 30. srpna 2012 20:56 )

když j něco bude,tak se tam dostane,já žila celý dětství v obci,která byla většinu zimy odříznutá od světa a taky se to dalo.Lidi k doktorům lezou většinou zbytečně a když s etam dostanou,tak je doktor dorazí.

zelena.karkulka ( 30. srpna 2012 20:54 )

pokud je jí šoufl,tak asi chlatala moc a musí vystřízlivět ,netřeba lékaře

hejhej ( 30. srpna 2012 13:27 )

Další hloupý zákon.

abvydavatelstvi ( 30. srpna 2012 11:40 )

Z 90% si lidé nemoci zapříčini sami a potom běhají po doktorech .... vím to z vlastní zkušenosti .... pořád jsem se za něčím honila něco řešila až jsem si uhnala operaci štítné žlázy a následně na to rakovinu ... dvě operace za sebou jsem odmítla na zděšení doktora jsem se začala léčit přírodně a to čerstvým kozím mlékem, nic vařené jsem nejedla stále jsem myslela jenom pozitivně a na postižené místo rakovinou jsem si dávala obklady ze švédských kapek ..... asi po čtyřech měsících jsem šla na kontrolu a po rakovině nebyla ani stopa..... pokud dá člověk tělu šanci se přírodně léčit a nervat do těla chemii tak tělo má větší šanci na uzdravení..... já se citim vyborne a u doktora jsem už nebyla asi osum let .... myslím si že lidé na vesnicích by nemuseli být nemocni vůbec.... na udržení dobrého zdraví stačí se zdravě stravovat, pozitivně myslet a mít častější kvalitní sex s partnerem kterého máte rádi...... a nemoci se vám budou vyhýbat.

istyl ( 30. srpna 2012 10:57 )

z Prahy, ci z mesta, neni videt na problemy obycejnych lidi...proto ta dostupnost autem...uz vidim tu babicku, z Horni Dolni, jak rano, kdyz je ji soufl, startuje Lamborgini s vybitou baterkou))a rady by k lekari))

Zobrazit celou diskusi