Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klause znepokojilo odvolání Lessyho: Prezidenta předem neinfomovali

Odvolání policejního šéfa Lessyho a především průběh celé akce nese prezident Klaus značně nelibě
Odvolání policejního šéfa Lessyho a především průběh celé akce nese prezident Klaus značně nelibě  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
29. srpna 2012
17:13

Odvolání policejního šéfa Petra Lessyho pořádně popudilo prezidenta Václava Klause. Jedná se podle něj o krok, který rozhodně ke stabilitě v Česku nepřispívá. A hlavě - prezident o tom nevěděl předem.

Odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho nenechalo chladným ani hlavu státu Václava Klause. Na svém webu klaus.cz k této události vyvěsil následují prohlášení:

"Náhlým odvoláním policejního prezidenta Petra Lessyho jsem velmi znepokojen. Pokládám tento krok ministra vnitra, učiněný jistě s vědomím premiéra, za věc, která destabilizuje situaci nejen v Policii ČR, ale i na celé naší politické scéně. To vše ve chvíli, kdy se v předvolební atmosféře mají v parlamentu projednávat významné zákony."

Kámen úrazu je však nejen v pádu Lessyho hlavy - ale také v tom, kdo o odvolání věděl a kdo ne. Klaus, rozezlený i tím, že se vše odehrálo za jeho zády, je přesvědčen, že za ním stojí i premiér Nečas.

A svůj proslov Klaus uzavírá: "Dodávám, že jsem o tomto kroku nebyl předem informován." Kubice však prý o svém kroku dopředu neinformoval ani premiéra Petra Nečase (ODS), což mu předseda vlády následně vyčetl.

Ministr však okamžitě ustanovil novým šéfem policie Martina Červíčka a neměl prý rozhodně v úmyslu hledat nějaké dočasné řešení. 

"Tato situace je natolik bezprecedentní v České republice, a domnívám se i v širším okolí České republiky, že není možné nechat policii v nestabilním stavu a nejistotě," prohlásil Kubice, který má výměnu prezidenta rozdílný náhled, než Klaus.

Klaus měl dnes napilno: A kritikou nešetřil

Kritice však prezident Klaus dnes podrobil nejen odvolání policejního šéfa. Při setkání s českými velvyslanci neopomněl rýpnout do černé budoucnosti EU - současný stav Unie podle Klause nedává naději na dobrá východiska.

Zároveň se pustil do bilancování svého působení v české zahraniční politice. V úvodu svého projevu k velvyslancům poznamenal, že si jistě mnozí z nich oddechnou, až prezidentský úřad opustí. V závěru jim ale poděkoval za spolupráci. "Mnohé z vás jsem poznal a vnímám jako zdatné profesionály. Občas se mi na práci některých z vás něco nelíbilo, ale i to určitě víte," řekl.

Vedle toho Klaus oznámil, že v říjnu navštíví Česko německý prezident Joachim Gauck, kterému psal v červnu při příležitosti 70. výročí vyhlazení Lidic a Ležáků.

stanislavhahn ( 30. srpna 2012 07:07 )

kopl bych ti viš kde.

stanislavhahn ( 30. srpna 2012 07:04 )

Ta sku...na mafie potřebuje pořádně přes tlamu jinak to nevidím.

vrtajzub ( 30. srpna 2012 01:08 )

pablb - rzbehni sa hlavou proti múru ale poriadne a drc, neľutuj sa, makaj lúzo lína, tak a znova, makaj, makaj ty ubožiak , teraz ponor hlavu do lavora s vodou a nadýchni sa a riadne z hlboka. :-( :-( :-(

vrtajzub ( 30. srpna 2012 01:02 )

vrtajzub ( 30. srpna 2012 00:59 )

osinek -súhlasím s tebou v plnom znení

Zobrazit celou diskusi