Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Čech žije 148 dní s čerpadly místo srdce: Je to stejné, jen nemám tep!

Autor: oj, ČTK - 
29. srpna 2012
12:11

Nebije mu srdce a nemá tep. Jakub Halík, který jako jediný na světě žije už 148 dní bez srdce jen s unikátní pumpou, se konečně dočkal. Lékaři ho zařadí na čekací listinu pro transplantaci.

Zákrok by měl podstoupit, jakmile se pro něj najde vhodný dárce. Novinářům to dnes řekl profesor Jan Pirk z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), který se svým týmem muži jeho nemocné srdce s nádorem nahradil přístrojem. Na nové srdce od dárce nemocní čekají v Česku v průměru osm měsíců.

Metodu nahrazení srdce unikátní pumpou před Pirkovým týmem zkusili jen lékaři v americkém Houstonu, kde je jedno z nejlepších kardiocenter na světě. Nebyli ale úspěšní. Pacient po sedmi dnech zemřel.

"Funkce těla je v podstatě stejná, jen vám nebuší srdce a nemáte tep," řekl dnes novinářům Jakub Halík, který dříve pracoval jako hasič a záchranář. Operaci, kdy mu lékaři museli srdce vyjmout, podstoupil v dubnu. Od té doby je v nemocnici a zotavuje se. Chodí i na vycházky do okolí. U sebe nosí jen tašku s bateriemi, které jeho srdeční pumpu pohánějí.

Čerpadla HeartMate II, která má nyní pacient v těle, lékaři v IKEM používají už léta. Díky nim se nemocní mohli dočkat transplantace. Vždy dostávali ale jen jednu speciální pumpu, která měla zajistit činnost levé strany srdce. Tentokrát experti dva přístroje spojili, museli ale jejich činnost sladit. Z levé srdeční komory se pohání krev do celého těla, je tedy potřeba větší výkon. Podle Pirka trvala synchronizace přímo při operaci na sále několik hodin.

Podle lékařů rychle zareagovala i zdravotní pojišťovna, která mimořádný zákrok schválila a hradí. Léčba zatím stála zhruba deset milionů korun. Transplantace si vyžádá další více než dva miliony.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

decathlonuv.fotr ( 29. srpna 2012 20:41 )

reflex jojo ubili by nas brigetama

decathlonuv.fotr ( 29. srpna 2012 20:40 )

hanja jak to muzes napsat ? tento pacient ma srdce vyjmute mel nador!!

sandrarobbenovv ( 29. srpna 2012 20:34 )

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nova forma privydelku, idealni na leto, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takle vydelavam jiz od kvetna a fakt me to nadchlo. Miliony z toho nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana kacka Kdyztak mrknete na www.cervenacerna.cz

Nezmar79 ( 29. srpna 2012 19:17 )

Pred takovymi lekari jako je pan doktor Pirk muzu jen hluboce uklonit a smeknout. Takovi jako je on a pan doktor Pomahac delaji velmi dobrou reputaci nasi zemi v zahranici. Maji muj veliky obdiv a nevyssi respekt. Samozrejme, ze spolupracujici personal taktez, sami by tito lekari prilis nezmohli. Je to vzdy prace tymova . Jakubovi bych rada prala, aby dostal sve nove brzy, ale to je tak trochu dvousecna zbran, nebot to znamena, ze nekdo jiny musi zemrit. Tady me napada, ze kdyby byl v Cesku povolen trest smrti, tak by ti zlocinci mohli byt uzitecni jako darci organu alespon po sve smrti, kdyz za zivota pachali jen zlo. Takze preji hodne stesti a jen doufam, ze to vse dopadne pro Jakuba dobre.

evita5555 ( 29. srpna 2012 19:03 )

Pán profesor to už raz vysvetlil, ten pacient bol fyzicky aj medikamentózne vyčerpaný a potreboval sa pozbierať a načerpať dosť síl na to, aby mohol podstúpiť transplantáciu. A nemôžu mu prišiť hocijaké srdce, niektorí pacienti sa nedožijú operácie, lebo sa vhodné srdce pre nich nenájde. A niekto môže byť na čakačke krátko a vhodné srdce sa objaví. Pravdepodobne mal také šťastie aj Jakubisko. Ale keby to bolo aj tak, že mu dal lekár prednosť pred niekym iným, tak tento lekár za to, ako pomáha chorým ľuďom, by si asi mohol jeden taký prípad, ak sa jedná o jeho priateľa, dovoliť. Ja toho človeka obdivujem, vyzerá to, že nemá páru vo svete. Tak o ňom nepochybuj a buď hrdá, že je čech a v čechách aj zostáva.

Zobrazit celou diskusi