Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jihlava zůstala bez housek, do pekařství vjel kamion s kolotočem

Autor: Jiří Čada - 
28. srpna 2012
22:31

Nestor českých pekařů Karel Dolejší (80) se prý v pondělí už podruhé narodil. Do pekárny se v podvečer ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku proboural kamion s kolotočem. Za posledních několik let to není jedinný náklaďák, který se o pekárnu postavenou ve vsi na rizikovém místě opřel.

Pekař Karel Dolejší je už v pořadí třetí generací pekařů, která v obci na Vysočině provozuje svoji živnost. V dížích v pondělí v podvečer zůstalo zmařeno asi pět metráků mouky a nedaleká Jihlava tak přišla o několik tisíc čerstvých housek

„Chystal jsem se zrovna zadělávat těsto, když na dvoře zaslechnu strašnou ránu. Všechno se otřáslo,“ vyprávěl Blesku pekař Dolejší.

Bylo krátce po sedmnácté hodině, když pekař v rozčilení vběhl do dílny. Na okamžik zůstal ohromen. Obrovskou dírou ve zdi se díval do naštěstí prázdné kabiny kamionu.

Krátce před tím v kopci na návsi kolotočáři zaparkovali kamion s pouťovými atrakcemi. Ve Větrném Jeníkově se v neděli chystá pouť. Chvíle nepozornosti a šofér několika tunovou soupravu zapomíná zabrzdit. Ta se pak z kopce rozjela. Asi po sto metrech našla svůj cíl.

„Já se opravdu znovu narodil. Kdybych zadělával těsto o chvíli dříve, tak mě to tu rozdrtilo,“ ukazoval pekař Blesku zdemolovaný vnitřek dílny.

Pekárenské pece ještě včera dopoledne pořádně hycovaly. Přesto vyhlášeného jeníkovského pečiva se zákazníci v širokém okolí tentokrát nedočkali.

„Můj dědeček tady chleba začal péci už v roce 1892. Mí následovníci jsou už čtvrtou generací, která tu peče,“ pochlubil se starý pekař.

V zimě před patnácti roky se na zledovatělé silnici nad pekárnou utrhl na ledu italský kamion. „Byl plný půlek prasat a jako sáňky najel také do budovy pekárny. Tenkrát se nám ale dovnitř neproboural,“ vzpomínal s úsměvem pekař. Vzniklou škodu tentokrát odhaduje na stovky tisíc korun.

 

 

decathlonuv.fotr ( 29. srpna 2012 09:38 )

jojo mnauuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

decathlonuv.fotr ( 29. srpna 2012 09:38 )

 A odpovedel s usmevem..no tohle???

aronak ( 29. srpna 2012 09:16 )

jako odškodnění si bude moci i s rodinou zdarma vyzkoušet nějakou kolotočářskou atrakci

marie60 ( 29. srpna 2012 05:36 )

kelyskaY) je a pořádný !!!!

kelyska ( 29. srpna 2012 02:43 )

ty seš dobrej pííí.čus

Zobrazit celou diskusi