Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Když se Praha propadá do pekel: Díry a krátery straší primátora i Pražany

Autor: simao, ČTK - 
28. srpna 2012
18:02

Když se v neděli změnila vozovka na pražském Proseku v kráter široký 5 x 5 metrů, nebylo to poprvé, kdy se Praha začala propadat "do pekel". Podobných propadů je poslední dobou až povážlivě mnoho. Některé pamatují primátora Béma, jiné nyní musí řešit magistrát pod vedením jeho nástupce Svobody.

Příčinou nedělního propadu vozovky v Prosecké ulici v Libni na Praze 8 bylo údajně porušení kanalizační stoky. Uvedl to alespoň mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Ondřej Pokorný.

Oprava této havárie může trvat až tři týdny, ulice se stala neprůjezdnou a na řidiče čekají nepříjemné objížďky. Došlo i na kamerový průzkum stokové sítě, který odhalil propadlé dno kanalizace a porušené boky stoky. Další zásadní poškození Pokorný neočekává.

Propady se v Praze množí

Jenže tyhle pekelné krátery, které po Praze samovolně vznikají, skutečně nepřichází na ohlášení. Stejně tomu bylo nedávno, kdy podobná nehoda postihla nenadále i Prahu 6 a ještě rušnější Evropskou ulici. S tím rozdílem, že na vině byla tehdy patrně stavba metra linky A, ačkoliv to vykonavatel (firma Metrostav) razantně odmítá.

Propady přitom pronásledují Prahu již delší dobu. Jejich četným důvodem je nejspíš právě stavba tunelu Blanka, černé díry na peníze, která stála město již miliardy.

V případě Blanky se již v roce 2008 propadla třeba půda ve Stromovce, loni třeba v blízkosti ministerstva kultury.

Příčina propadů: Blanka za všechno nemůže

Spekulovalo se jak o chybách v projektové dokumentaci, tak i technologické nekázni. "Jen zázrakem se nikomu nic nestalo," řekla k prvnímu případu Zora Kasiková ze sdružení Arnika. Ve Stromovce vznikla dokonce desetimetrová jáma.

Propady a půdní sesuvy se staly noční můrou Bémova magistrátu, klid však nemá město ani pod vedením primátora Svobody. Právě naopak. Blanka však za všechny problémy nemůže. Narušená kanalizace způsobila třímetrovou díru letos v březnu v Michli (Praha 4) a málem pohřbila zaparkovanou stříbrnou Škodovku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 29. srpna 2012 07:48 )

souhlasim s nize uvedenym.... maticka Praha je sama znechucena nad denim, ktere na jejich bedrech probiha. Ustala valky, povoden, ale jiz neunese bandu zlodeju, kteri paratizuji na jejim jmene. Chudak Karel IV., nema klid ani v hrobe....

homer1295 ( 28. srpna 2012 23:21 )

Až se to tam propadne všechno začneme na Moravě i v Čechách důstojně žít. Vaše šalina

almr ( 28. srpna 2012 20:54 )

Čemu se divíte.Praha je jeden velký tunel.

maruch ( 28. srpna 2012 20:40 )

Do pekel ať se propane celá naše slavná vláda.

Zobrazit celou diskusi