Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tropická bouře Isaac řádí v Karibiku: Tři mrtví na Haiti

Autor: Ladislav Leimer, ČTK - 
25. srpna 2012
22:53

Tropická bouře Isaac, která se nyní pohybuje u Kuby, dnes na Haiti přinesla přívalové lijáky a silný vítr. Ty si zatím vyžádaly nejméně tři mrtvé. Úřady varují před sesuvy půdy, které by mohly postihnout statisíce lidí, kteří stále zůstávají bez domova po ničivém zemětřesení z roku 2010.

V hlavním městě Haiti zemřela desetiletá dívka, když na ni spadla zeď. Dalšími oběťmi se za neupřesněných okolností staly ve městě Souvenance matka s dítětem. Jsou také hlášeny výpadky proudu a místní záplavy, kvůli nimž muselo být evakuováno kolem 5000 lidí. K odstranění následků bouře je v pohotovosti téměř 6000 vojáků OSN.

Isaac ničí i Dominikánskou republiku

Prudké srážky přinesl Isaac také do Dominikánské republiky, kde kvůli nim zůstalo nejméně deset obcí odříznuto od světa. Na řadě míst bylo přerušeno telefonické spojení a také dodávky elektřiny. Bez nich se musí obejít i přibližně polovina hlavního města Santo Domingo.

Od ostrova Hispaniola, na němž leží jak Haiti, tak Dominikánská republika, bouře zamířila ke Kubě, nad jejíž východní cíp se dnes odpoledne SELČ dostala. Nesla s sebou vítr o rychlosti až 96 kilometrů v hodině a pohybovala se severozápadním směrem rychlostí 27 kilometrů za hodinu.

simonavlckkova ( 26. srpna 2012 18:15 )

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nova forma privydelku, idealni na leto, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takle vydelavam jiz od kvetna a fakt me to nadchlo. Miliony z toho nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana kacka Kdyztak mrknete na www.cervenacerna.cz

naidka ( 26. srpna 2012 11:46 )

svatá pravda.

zelena.karkulka ( 26. srpna 2012 00:19 )

Izák řádí po celým světě

Zobrazit celou diskusi