Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zabiják Breivik dožije v luxusu: 3 pokoje, plochá TV, počítač a fitko

Autor: oj - 
24. srpna 2012
15:02

Příštích minimálně 21 let stráví norská zrůda, terorista Anders Breivik v luxusu. Trest za vraždu 77 lidí si odsedí v jednom z nejpřepychovějších vězení na světě.

 

Snad se ani nedá mluvit o trestu. Věznici Ila sice za druhé světové války sloužila jako koncentrační tábor, byla ale přestavěna na něco podstatně pohodlnějšího. Trestanci mají k dispozici vlastní koupelnu, velkoplošnou televizi, tělocvičnu, nahrávací studio, počítač s přístupem na internet nebo studovnu. Norská věznice je považována spíše za hezký hotel. Roky života tu přitom tráví ti nejhorší zločinci.

Norové za Breivika zaplatí 34 milionů ročně

Podle průzkumu je ale pouze polovina Norů proti tomu, aby Breivik dožil v pohodlí. Rok jeho života za mřížemi vyjde na 34 milionů korun. Breivik bude mít k dispozici tři místnosti namísto jedné jako kompenzaci za dlouhodobou  izolaci.

„Smyslem našeho sociálního státu je zajistit humánní podmínky všem. A vězení je součástí sociálního systému. Kdybychom s Breivikem nezacházeli podle těchto zásad, znamenalo by to dramatickou změnu, přestali bychom být Norskem," uvedl norský kriminolog Thomas Ugelvig.

A to je to nejhorší čeho se Norové bojí. Breivikovi, všem jeho obdivovatelům a hlavně sami sobě chtějí dokázat, že je nic nezmění.

Luxus norských věznic

Původně se spekulovalo, že si terorista odpyká trest ve věznici Halden Fengsel, která nabízí ještě větší luxus než Ila. Při stavbě žaláře architekti mysleli například i na to, aby cely byly lépe prosvětlené, proto do oken místo mříží nainstalovali speciální bezpečnostní skla. Celý objekt je zasazený do tiché přírody, obklopené lesy. Životní úroveň ve vězení je vyšší než většiny Norů.

floridskeslunicko ( 26. srpna 2012 22:29 )

Odkud to mas?

drakoska11 ( 26. srpna 2012 17:48 )

To je fakt "na šišku"

e.44 ( 24. srpna 2012 19:58 )

Tady jedna potěšující zpráva, která si myslím bude dost lidí zajímat, ale Blesk se s ní pravděpodobně nebude obtěžovat. http://www.novinky.cz/krimi/276973-strelec-z-tanvaldu-stihan-nebude-obvineni-hrozi-p ostrelenemu.html

pavlos67 ( 24. srpna 2012 19:06 )

Prepych samozrejme vypada trochu jinak,ale proti kriminalum jinde je to nadstandard.Je treba si uvedomit,ze Norove maji opravdu nizke procento kriminality a proto k problematice vezenstvi pristupuji velice liberalne.Co se toho psychopata tyce,moc dobre to vi a proto ten usmev ve tvari.Osobne bych to u nich videl na ustavni zmenu,prave s ohlednem na tento pripad...Dozivotni izolace v male mistnosti,zostreny rezim..do dvou let by si to hodil.Kouknete na film Motylek s McQueenem,asi tak nejak by se melo k temhle ***um pristupovat...

lokii ( 24. srpna 2012 17:43 )

Vic nez polovina sveta hladovi, mnoho slusnych pracujicich lidi zije od vyplaty k vyplate a trese se strachy, aby se neobjevilo neco neprevidaneho a vrah 77 lidi ma k dispozici televizi a internet. Nemel by si snad takovehle vymozenosti nejprve necim zaslouzit?! jestli by je vubec mel mit k dispozici? Najednou se snad vsichni zblaznili. Co je tohle za signal pro dorustajici generace? Vrah se nakonec ma lepe nez sousty lidi, kteri treba diky svemu postizeni jsou odkazani na socialni davky. A to nechci ani mluvit o lidech bez domova atd. atd. A ten jeho luxus se plati i dani, ktere odvadi rodice a pribuzni tech zabitych. A pak se lidi divi, ze nekdo z pozustalych vezme spravedlnost do svych rukou. Nevim, jestli bych se jako rodic vydrzela divat na ten pridrzly usmev a k tomu jeste cist jak se bude vrah meho ditete mit do konce zivota.

Zobrazit celou diskusi