Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Punkerky Pussy Riot: 2 roky vězení za song o Putinovi, budou v nápravné kolonii

Autor: ČTK, ljš, shp - 
17. srpna 2012
14:04

Neprovinily se ničím víc než tím, že pro svůj protest proti Putinovi zvolily nevhodné místo. Svou punkovou modlitbu zpívaly v pravoslavném chrámu. Soud je již shledal vinnými z výtržnictví a náboženské nenávisti a poslal je na dva roky do nápravné kolonie. Obhajoba se chce odvolat.

Moskevský soud uznal členky punkové skupiny Pussy Riot vinnými ze spáchání výtržnictví v pravoslavném chrámu. Obžaloba požadovala tři roky vězení. Soud Skupinu nakonec odsoudil ke dvěma letům vězení. Obhajoba se chce ale odvolat. Dav před soudní budovou reagoval skandováním "Hanba!" a "Fašisté!".

Kasparov pokousal policistu

Ještě dříve policisté zatkli na tři desítky demonstrantů, včetně opozičních vůdců Sergeje Udalcova a Garriho Kasparova. Bývalý šachový šampion prý jednoho z policistů pokousal. Akce na podporu skupiny se dnes odehrály v desítkách měst po celém světě.

"Členky skupiny Pussy Riot uzavřely za nezjištěných okolností zločinnou úmluvu s cílem dopustit se hrubého porušení veřejného pořádku, vyjadřujícího zjevnou neúctu ke společnosti," uvedla soudkyně Marina Syrovová. Punkerky podle soudkyně "vedla náboženská nenávist a nesnášenlivost" a dopustily se "provokativního a urážlivého chování v náboženské budově," dodala.

Naděžda Tolokonnikovová (22), Marija Aljochinová (24) a Jekatěrina Samucevičová (30) už strávily ve vazbě déle než pět měsíců, které se jim do výkonu trestu započtou. Podle zákona jim hrozilo až sedm let vězení.

 

Pussy Riot ještě v únoru před prezidentskými volbami zazpívaly v moskevské katedrále Krista Spasitele "punkovou modlitbu" nazvanou "Bohorodičko, vyžeň Putina". Protestovaly tak proti výzvám hlavy pravoslavné církve, patriarchy Kirilla, hlasovat pro favorita voleb. Obžalovány byly z výtržnosti motivované náboženskou nesnášenlivostí. Hudebnice odmítly přiznat vinu, ale věřícím se omluvily.

Text, za který skončily za mřížemi

Bohorodičko, Panno,
vyžeň Putina,
... Putina vyžeň,
Putina vyžeň.

Klerici v černém, zlaté nárameníky,
farníci se plazí, aby se klaněli.
Přelud svobody na nebesích,
Gay pride poslán v okovech na Sibiř.

Hlava KGB, jejich hlavní svatý,
vede demonstranty do vězení
v doprovodu eskorty.
Aby nejsvatějšího neurazily,
musí ženy rodit a milovat.

Do prdele, do prdele, do prdele.

Bohorodičko, Panno,
staň se feministkou,
staň se feministkou,
staň se feministkou,
staň se feministkou.

Církevní chvála prohnilým lídrům,
kříž nesoucí procesí z černých limuzín.
Do školy za tebou přichází kazatel,
utíkej na hodinu a dones mu peníze!

Patriarcha Gunďaj věří v Putina,
lepší by bylo, kdyby ten čubčí syn
věřil v Boha.
Opasek Panny Marie masové
protesty nenahradí,
na demonstracích je Bohorodička s námi.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

defakto ( 18. srpna 2012 09:09 )

A co svoboda slova ? Holky mohly svou svobodu slova projevit kdekoliv jinde (na ulici , na náměstích , na svých koncertech ), ale jim šlo zřejmě o vyvolání skandálu a proto to dělali v chrámu! Dělali to vědomě a důsledky svých činů mohli předvídat! Jinak nevím jak s tímto případem souvisí Rolins a Janoušek ? Oba dva spůsobili dopravní nehodu , ale neúmyslně , oba dva byly souzeni a odsouzeni . Rozsudek soudu všichni respektují !

pilif.99 ( 18. srpna 2012 08:51 )

Vy milujete USA, já tedy ne!A fláterníci byli, jsou a budou všude stejní.

denas ( 17. srpna 2012 23:44 )

Patří jim to! pro věřící Rusy je to, co provedli prostě svatokrádež. Jejich chování při čtení rozsudku mi napovědělo, že se holky považují za vítězky v každém případě. Buď zlomí režim a budou osvobozeny nebo dostanou céres natvrdo a budou za mučednice. Teď by holky měly dostat milost od Putina a hned by bylo vidět, kdo je za hrdinku a kdo za pozéra! V Americe by v presbytariánským kostele za tohle stříleli! Když se jim ten režim nelíbí, ať odejdou, zrovinka tohle není takový problém, v této době!

hisdanka ( 17. srpna 2012 22:28 )

A mne sa tie kočky páčia. Sú presne také isté ako všetky bojovníčky za ľudské práva vo svete - v obchode si vopchajú mrazené kurča do vagíny, potom si dajú verejný grupák v obchodnom dome pred kamerami, potom si hodia skladbu v cirkevnom chráme, potom sa nafilmujú ako rodia to kurča. Asi takto vyzerajú skutočné demokratky. stačí pozrieť prvých 100 sekúnd : http://www.youtube.com/watch?v=vSK-W5oKTZI&feature=related

makmark ( 17. srpna 2012 21:28 )

Zobrazit celou diskusi