Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ekvádor udělil Assangovi azyl, Británie hrozí vpádem na ambasádu

Autor: Ladislav Leimer - 
16. srpna 2012
16:57

Ekvádor se rozhodl, že poskytne azyl zakladateli WikiLeaks Julianu Assangovi (41). Ten se ukrývá už dva měsíce na jeho ambasádě v Londýně před vydáním do Švédska. Britská strana je ale proti a hrozí dokonce vpádem na ambasádu.

Assange je ve Švédsku podezřelý ze znásilnění. Zakladatel WikiLeaks však tvrdí, že jde o smyšlenou kauzu, které má vést po odsouzení ve skandinávské zemi k jeho vydání do Spojených států. Právě ty nejvíce utrpěly odhalením tajných vojenských depeší, které server WikiLeaks zveřejnil.

Azyl mu udělíme, prohlásil Ekvádor

„Ekvádor poskytne politický azyl Julianu Assangovi,“ oznámil dnes ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiňo. “Assangeovi by se ve Spojených státech nedostalo spravedlivého procesu a jeho osobní práva by byla narušena,“ stojí v oficiálním vyjádření země. „Věříme, že nám Velká Británie zaručí prostor, aby se naše vlády mohly dohodnout a nebylo porušeno mezinárodní právo a právo na azyl. Dále věříme, že vynikající vztah mezi oběma zeměmi bude pokračovat i nadále,“ snažil se zmírnit napjatou situaci Patiňo.

Velká Británie hrozí policejním zásahem

Zástupci Ekvádoru již dříve vyjádřili obavy ohledně případného vpádu policie na londýnskou ambasádu. A jak se zdá, jejich obavy nebyly plané. „Velká Británie nám pohrozila, jasně a v písemné formě, že by mohla vtrhnout na naši ambasádu v Londýně, jestliže Ekvádor odmítne vydat Juliana Assange,“ nechal se slyšet Patiňo.  Výhrůžku údajně ústně vyslechl i ekvádorský diplomat v Londýně. „Nejsme britská kolonie,“ opáčil vyslanec.

cobolik ( 16. srpna 2012 19:23 )

Chudák Assange.Ted tam bude trávit čas jako Tom Hanks ve filmu terminál.A Ekvádor si asi taky nasral do bot.Bude zajímavé,jak ho odtamtud dostanou.

sandra2012rr ( 16. srpna 2012 17:11 )

Cau vsichni. Letos koluje po internetu a mezi lidma nova forma privydelku, idealni na leto, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takle vydelavam jiz od kvetna a fakt me to nadchlo. Miliony z toho nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana kacka Kdyztak mrknete na www.cervenacerna.cz

Zobrazit celou diskusi