Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prezidentský kandidát Dienstbier: Prosazuje adopci pro homosexuály

Autor: ČTK, simao - 
17. srpna 2012
06:59

Jiří Dienstbier je jedním z těch, kteří se budou ucházet o místo na Hradě po Václavu Klausovi. A hlavním kandidátem ČSSD. V době, kdy se v Praze koná festival Prague Pride, odtajnil, co bude mj. předmětem jeho snahy - zrušení zákazu adopcí pro homosexuální spoluobčany.

Jeho partnerkou je Jaroslava Tomášová. Pracuje jako poslanecká asistentka Michala Haška (ČSSD) a Dienstbier, syn slavného otce, který po něm zdědil jméno i politické geny, s ní žije dvě desítky let. Vychovávají spolu syna.

Ženatý tedy není, ani to prý neplánuje. A vyhovuje mu to tak. "Náš vztah je funkční, zjevně mnohem funkčnější, než spousta manželství," říká Dienstbier pro Parlamentní listy s tím, že úřední potvrzení na to nikdy nepotřeboval.

Jiné razítko by však přece jen rád. Chystá se totiž navrhnout novelu občanského zákoníku, která by upravila situaci registrovaných partnerů v ČR.

Dienstbier: Chce zrušit zákaz adopcí

Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier ml., který kandiduje na prezidenta, se chystá usilovat o zrušení zákazu adopcí dětí pro homosexuály. Řekl to na své dnešní tiskové konferenci. 

"Budu usilovat o změny v legislativě. Registrované partnerství zcela jednoznačně patří do nového občanského zákoníku. Zcela jistě počítám s iniciativou v tomto směru," uvedl Dienstbier.

Současné zákony dvojicím gayů a lesbiček adopci zakazují. Nesmějí si osvojit ani biologického potomka svého protějšku, i když ho společně vychovávají. Podle aktivistů se dvěma otci či dvěma matkami vyrůstají v Česku tisíce dětí. Legislativa je však (zatím) zdařile ignoruje.

Chystá se mezi gaye a lesbičky na Praque Pride

Dienstbier prý sám zná několik takových rodin, kde potomky vychovávají homosexuální rodiče. "Děti v tomto prostředí se mají velmi dobře. Dostávají skvělou péči a lásku, kterou potřebují. To by mělo být to nejpodstatnější," řekl senátor.

Zákon o registrovaném partnerství platí v Česku přes šest let. Od července 2006 uzavřelo tento svazek na čtrnáct stovek dvojic gayů a leseb.

V současnosti pak v Praze probíhá festival sexuálních menšin Prague Pride, který se chystá navštívit i prezidentský kandidát ČSSD.

ivoadler ( 18. srpna 2012 15:58 )

Mám pocit, že Dienstbier už neví, jak by na sebe upozornil. A co rovná práva pro jiné sexuální menšiny - zoofily, pedofily a nekrofily? Prý práva pro sexuální menšiny, ale zužuje se to jenom na homosexuály. To je svinstvo!

amd.zeleny ( 18. srpna 2012 14:05 )

hlavně se budou mít dobře tyto děti ve škole až budou těm ostatním vyprávět jak je jejich máma Karel hodný.

amd.zeleny ( 18. srpna 2012 14:03 )

kdyby ho viděl táta kopl by asi do ***e

zelena.karkulka ( 17. srpna 2012 22:46 )

Když chtějí mít děti,ať si je udělají!Jak se bude rozhodovat,že tohle dítě volné k adopci půjde do normální rodiny a druhé k ***ům?Proč si nesmí osamělá matka sama adoptovat dítě? Jinak ten chlápek je utajený syn M.Zemana-vypadá jako by mu z oka vypadl

smrtkamrdka ( 17. srpna 2012 18:38 )

No to se nám na hrad tlačí pěkná sebranka. Mohli by z toho udělat docela zábavnou realityshow

Zobrazit celou diskusi