Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

S čerstvým řidičákem zabil bratra a kamarádku: Ondřej (19) dostal 3,5 roku

Autor: Gabriela Peringerová - 
14. srpna 2012
15:53

O jednoho syna přišli při tragické autonehodě, druhý ji zavinil a musí za to do vězení. Rodiče devatenáctiletého Ondřeje prožívají nejtěžší období života, stejně jako rodina Barborky (†18), která v autě také přišla o život.

Na tři a půl roku poslal soud do vězení Ondřeje F. (19) z Kuchařovic na Znojemsku. Ve staré škodovce a s čerstvým řidičským průkazem, zabil loni na začátku prázdnin svého bratra Vojtu (†17) a kamarádku Barboru (†18). Další dva kamarády zranil.

Pětice mladých lidí vyrazila v osudný den navečer vykoupat se. K rybníku už nedojeli. Ondřej F., který si ten den o půl čtvrté odpoledne vyzvedl řidičský průkaz, dostal v zatáčce před Malšovicemi smyk a narazil do stromu. Údery auto roztrhly na dvě části.

Před soudem se mladík zpovídal z usmrcení z nedbalosti, havaroval totiž kvůli téměř stokilometrové rychlosti, kterou zatáčkou projížděl. Dostal také zákaz řízení motorových vozidel na sedm let. „Obžalovaný projevil lítost, soud však nemohl odhlédnout mimo smrtelného následku i od problémů, které měl při nedovoleném řízení vozidla v minulosti,“ upřesnil důvody rozhodnutí soudce Miroslav Nahodil.

Podle Hany B. z Těšetic, kde bydlela mrtvá Barbora, je trest přiměřený. „Hlavně, že nesmí dlouho za volant. Zabil Barborku, ale zabil i svého bratra. Jeho rodiče to zničilo. Měli dva šikovné kluky a dnes je jeden mrtvý a druhý musí do vězení,“ konstatovala žena.

Chyba je už v autoškolách

Obrovské sebevědomí v kombinaci s nezkušeností a starým ojetým autem. To jsou podle dopravních expertů příčiny smrtelných nehod, kdy za volantem sedí mladí řidiči. 

„Nepřizpůsobí rychlost, nedodrží bezpečnou vzdálenost, přecení síly svoje i auta a hlavně, chovají se nevyzpytatelně,“ vypočítal důvody nehod mladých řidičů Oldřich Šípek z dopravního oddělení brněnské městské policie.

Ke snížení počtu nehod mládeže je podle odborníků potřeba mimo rozumu, citu a auta v dobré kondici i zkušenosti. „Chyba je proto také hned v autoškolách. Výcvik by měl být přísnější, zkoušet rizikové situace a ne ježdění mimo město na rovinkách s jednou křižovatkou za dvacet kilometrů,“ myslí si spolupracovník Centra dopravního výzkumu Jindřich Piečko.

 

hu11 ( 15. srpna 2012 05:50 )

Co to ti rodiče vychovali ?? Těžko se hledají slova

Zobrazit celou diskusi