Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Děsivý dopis: Propusťte Brevika, nebo budou další útoky

Autor: Ladislav Leimer - 
14. srpna 2012
11:32

Když se norský atentátník Anders Behring Breivik (33) hlásil k Templářským rytířům, nikdo včetně policie mu nevěřil. Teď ale norští politici obdrželi dopis, jehož autor s k tomuto hnutí hlásí.

Zemi přitom pohrozil novými teroristickými útoky, pokud nebude Breivik propuštěn na svobodu. Pravicový radikál je přitom stále v cele poté, co 22. Července loňského raku zabil při bombovém útoku v Oslu a střelbě na ostrově Utøya 77 lidí. Soud nyní projednává jeho příčetnost.

Člen buňky dva

Breivik při výsleších opakovaně tvrdil, že stojí v čele početné organizace Templářských rytířů. Ta má podle něj několik buněk a jejím cílem je boj proti multikulturalismu v Evropě. Norská policie nicméně nenašla důkazy, že by podobné uskupení existovalo. Odesílatel dopisu tvrdí, že patří k "buňce dva" v údajné Breivikově organizaci.

E-mail je varováním

Pisatel konstatuje, že dopis je "varováním". "Pokud budete dál vyhlazovat nás, původní obyvatelstvo, a naše právo na existenci", zlikvidujeme společenské špičky v této zemi, cituje z dopisu na svých internetových stránkách norská veřejnoprávní televize NRK. Dopis byl zaslán e-mailem do několika redakcí velkých norských novin a dostali ho také politikové, především z krajně pravicové Strany pokroku, ale také z Konzervativní strany Höyre a Křesťanské lidové strany.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi