Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Afghánistánu nalezli u Talibanců zbraně z České republiky

Radikální skupina Taliban používá v Afghánistánu české zbraně
Radikální skupina Taliban používá v Afghánistánu české zbraně  (Autor: Reuters - ilustrační foto)
Autor: ČTK, Ladislav Leimer - 
8. srpna 2012
16:02

Česká republika si společně s Německem připsala nelichotivé prvenství. Tyto dvě země jsou totiž jediné z Evropské unie, jejichž zbraně byly zajištěny od roku 2009 v Afghánistánu zajištěny u bojovníků radikálního islámského hnutí Taliban.

S informací dnes přišel deník Express vycházející v Kolíně nad Rýnem. Odvolává se přitom na německé ministerstvo obrany.

Pistole, kulomety, automatické pušky...

O jakou výzbroj se jednalo v případě Česka, Express neupřesňuje. Z německého arzenálu mezinárodní jednotky ISAF afghánským islamistům zabavily pistole, kulomety, automatické pušky G3 a krátké dělo. Vedle toho jim do rukou padlo několik německých zbraní z druhé světové války nebo výbušniny a granáty z produkce někdejší komunistické Německé demokratické republiky.

České zbraně v rukou Talibanců? Nic nového

Na českou výzbroj v rukách Talibanu upozornil už v roce 2009 americký deník The New York Times. Z České republiky podle něj pocházela část munice nalezená u několika zabitých afghánských povstalců. Jednalo se tehdy o náboje 7,62x39 milimetrů, které se mimo jiné užívají v útočné pušce kalašnikov. Ukořistění této munice Talibanem dával newyorský list do souvislosti s korupcí a špatnou disciplínou v řadách afghánské armády a policie, kterým Česká republika od roku 2004 dávala zbraně a munici.

schmid ( 20. září 2012 18:27 )

jak to mluvíš o Sašovi?

schmid ( 20. září 2012 18:22 )

není to tak dávno co používali Afgánský opice kvéry z USA

vrtajzub ( 9. srpna 2012 09:07 )

nespokojeny - dúfam, že si otočený tvárou k Meke a trieskaš hlavou o zem ALLAH AGBAR, SALLAM ALEIKUM, JA HA BIBI !

vrtajzub ( 9. srpna 2012 09:03 )

mandat ( 9. srpna 2012 08:05 )

Na zacatku 80 let lifroval Afganistan spousty studentu do cele vychodni Evropy. Babrak Karmal se ukryval v Zapadnich Cechach.Kdyz ho dosadili do cela Afganistanu, tak byli okamzite nasimi bratry. Strkalo se jim vsechno. Potraviny i zbrane.Kdyz Rusove vypadli, tak se vratil stredovek, to je fakt.Studovana generace zdrhla do zahranici, prevazne na zapad a ten zbytek se tam do dneska mlati.

Zobrazit celou diskusi