Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pustí Ratha na kauci? Státní zástupce už netrvá na přísné vazbě

Autor: Ladislav Leimer - 
6. srpna 2012
09:51

Přísný režim poslance Davida Ratha ve vazební věznici možná brzo skončí. Státní zástupce Petr Jirát už netrvá na koluzní vazbě, v jejímž případě jde o možné ovlivňování svědků. Rath by tak mohl telefonovat s příbuznými a dostávat dopisy. Stoupají tak i jeho šance na propuštění na kauci.

Bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha zatkla policie 14. května. Později byl obviněn z přijetí úplatku 7 milionů Kč za zmanipulování zakázky na opravy zámku Buštěhrad. V červenci požádala policie o vydání Ratha ke stíhání kvůli dalším zmanipulovaným zakázkám. Za ně měl podle policie obdržet další úplatky ve výši 9 milionů Kč.

Telefonování s příbuznými i návštěvy

Rath je stále ve vazbě kvůli třem zákonným důvodům: kvůli nebezpečí pokusu o útěk, ovlivňování svědků, a že by mohl pokračovat v trestné činnosti. Teď už ale nejpřísnější režim ve vazbě může pro Ratha skončit. „Zatím nevidíme žádný důvod, abychom žádali o její prodloužení,“ řekl Jirát MF DNES.

Poslanec by tak od poloviny srpna mohl telefonovat rodině a známým, měl by možnost častějších návštěv, jeho dopisy by nebyly důkladně kontrolované, jak tomu bylo dosud, a měl by volnější pohyb po věznici v Litoměřicích.

Naděje na propuštění stoupá

S koncem koluzní vazby také stoupá Rathova naděje na propuštění. Bez ní totiž mohou jeho právníci žádat o propuštění proti složené kauci a záruce bezúhonných osob. A to již měli v plánu.  Okresní soud po jejich stížnosti odmítl jako důvod Rathovy vazby obavy z pokračování v trestné činnosti. Uvěřil přitom záruce jeho tří přátel. Rozhodnutí však stále není pravomocné. Kriminalisté přitom na začátku srpna zabavili Rathovy nemovitosti. Podle jeho právníka to bylo proto, aby poslanec neměl na kauci. O tom, zda dále zůstane Rath ve vazbě a za jakých podmínek určí v následujících dnech Krajský soud v Praze.

gogo ( 6. srpna 2012 21:54 )

Jsem směšný s Ivanem Langrem ? To jste skutečně tak naivní že si nevidíte ani na špičku nosu ? To snad ne. Klobouk bohužel nenosím, ale klidně bych se vsadil že ho sním, pokud v této kauze nemá lví podíl Ivan Langer. Zde nejde o obdivování MUDr Ratha, jak zbytečně trapně mi stále podsouváte. Nikdy jsem totiž o něm nic obdivného nenapsal a Vy to dobře víte.. Ale jde o to, že zde nejde o hon na rozkradače tohoto státu, ale o hon na Ratha. A to Vy víte také jistě velice dobře. A také víte proč. Tak nevím proč se tak pohoršeně tváříte, když se někdo nad touto kauzou pozastavuje z mnoha důvodů. Dle Vaše vyprávění to vypadá, že tento stát rozkradl MUDr Rath spolu se Sobotkou... Jak trapně jednostranně účelové... A tak znovu opakuji - vyčkejme věcí příštích ... Možná, že je vše jinak...

gogo ( 6. srpna 2012 21:45 )

Paranoidní ? Ale milý pane doktore... Jste sice rád, že Vám dávám šanci se zde opět lacino slohově předvést na straně medií, ale to by Vás ve Vašem věku a při Vašem vzdělání nemělo opravňovat k laciným invektivám. Ty by jste měl přenechat méně vzdělaným adolescentům. Co říkáte ? Já jsem tuto možnost vůči Vám měl mnohokrát, ale nikdy jsem se k tomu nesnížil. Takže se takto zbytečně před mladšími zde neshazujete.. Co se týče MUDr Ratha - vyčkejme dalšího vývinu událostí. Možná, že se mi jednou omluvíte. Budete-li mít tu odvahu...

decathlonuv.fotr ( 6. srpna 2012 16:01 )

jen ho nechte at tam sedi zlodej jeden primitvni

mirkazam ( 6. srpna 2012 15:20 )

Jedni mají ve znaku modrého ptáka a ty moppsicku ho zřejmě máš v kalhotách...

gevi ( 6. srpna 2012 14:23 )

Nikoho, opravdu nikoho tak vysoce postaveného jako Rath (přední člen ČSSD a jejich nehlasitější operetní žvanil, stínový ministr zdravotnictví) nechytili se sedmi miliony v rukou - takříkajíc in flagranti. Ale pozor: Pokud věříte bytostem, co lítaj´kolem hlavy a nosí tajný, ale zaručený zprávy, pak znáte celou pravdu. Totiž, že Rath nic nenesl, žádnou krabici vůbec neměl, nechytili ho na ulici, ale vykopli mu doma dveře a obvinili ho, že nesl sedm milionů. Ono tam vůbec žádných sedm milionů nebylo, Kubice a Bradáčová mystifikovali média (ostatně ta jsou vesměs pravicová a tak se toho ujala) a tvrdí, že pan doktor Rath byl přistižený s úplatkem. On se zatím doma věnoval švédské trojce a manželkou a milenkou, takže vůbec u Pancové a Kotta nebyl. Takže teď je zcela nevinný pan doktor Rath v kriminále a nemůže nijak ovlivnit, jak tady Kubice, Bradáčová a hlavně váš oblíbený Langer (s tím už jste fakt směšný) kují pikle, aby ho v kriminále udrželi do prezidentnských voleb, protože národ sobě by ho zvolil prezidntem. Ano, napsal jsem to dost tvrdě, protože vy Rathovi obdivovatelé ničemu jinému nerozumíte a takhle směšně a trapně Ratha hájíte. Zlaté padáky, trafiky a rozkrádání desítek miliaard se děly i během osmi let vlády ČSSD. Jenže ta s tím za osm let neudělala vůbec nic, ještě to Sobotka jako ministr fiancí podporoval (a sám si taky přikradl na byt), zatímco dneska se denně odhalí případ rozkrádání nebo korupce a věci se za této vlády dostávají do pohybu. Také tohle jsou holá fakta a každý to vidí na vlastní oči. Pokud ovšem chce. Za osm let vlády ČSSD se řešila jediná rozkrádačka a doplatil na to ministr Svoboda z ČSSD a jeho kopmplicka Snopková. Napište mi nějakou další kauzu, která se řešila v letech 1999 - 2006.

Zobrazit celou diskusi