Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

67 let od shození atomovky: Peklo v Hirošimě přečkal jen palác od českého architekta

Autor: ČTK, Jaroslav Šimáček - 
6. srpna 2012
13:07

Američané se tehdy rozhodli pro ráznou odvetu za nečekaný útok na Pearl Harbour. Na japonskou Hirošimu spadl Little Boy - Chlapeček o ničivé síle až 20 kilotun TNT. Po výbuchu atomovky, která zabila deseti tisíce lidí, zůstala nad městem stát jediná stavba. Od českého architekta Jana Letzela.

Kalendář ukazoval 6. srpna 1945, druhá světová válka v Evropě skončila, jenže v zámoří nikoli. A odnesla to dvě japonská města - Hirošima a o tři dny později Nagasaki.

Svržení prvních atomových bomb má dnes své smutné výročí. Útoky přišly znenadání, stály deseti tisíce lidských životů. A obě města proměnily v trosky a hromady suti. V centru Hirošimy přečkala na kilometry daleko jen jedna stavba...

Chlapeček s Tlouštíkem a jejich dílo zkázy

Letoun Enola Gay pojmenoval plukovník Paul Tibbets podle své matky a právě 6. srpna se americký bombardér B-29 Superfortress objevil nad Hirošimou se smrtonosným nákladem.

Atomovou bombu stvořily Spojené státy v projektu Manhattan. Pod vedením známého fyzika a "otce atomovky" Roberta Oppenheimera se specializovaný tým zavřel do laboratoře v Los Alamos v Novém Mexiku a vznikly nové bomby, pojmenovaná Little Boy (Chlapeček) a Fat Man (Tlouštík).

Ta první okamžitě po výbuchu zabila až 80 tisíc lidí, dalších deseti tisíce podlehly později utrpěným zraněním. Obrovské problémy totiž způsobilo i to, že bylo zabito přes 90% zdravotnického personálu, rozmístěného po nemocnicích v centrální oblasti města, kam bomba dopadla.

Jadernou puma "Tlouštík" svrhl na Nagasaki americký letoun Bock´s Car 9. srpna v 11:02. Oba útoky vedly ke konečné kapitulaci Japonska a definitivnímu konci 2. světové války.

Dům českého architekta, který přečkal výbuch atomovky

Svět tehdy obletěla fotka zničeného centra Hirošimy - a z českého pohledu je zajímavé, že jedinou stavbou, která mohutný výbuch v jeho epicentru přečkala, byl Průmyslový palác českého architekta a světoběžníka Jana Letzela.

Náchodský rodák působil v zemi vycházejícího slunce 13 let - v období před 1. světovou. A do země dovezl nové stavební prvky, jako železobetonovou konstrukci a ocelové nosníky. Zemřel zapomenutý po návratu do vlasti v léčebně pro duševně choré v Kateřinské ulici v Praze v roce 1925.

Jeho nejznámnější stavba však přežila dodnes. V současnosti je však známá spíš jako Atomový dóm. S kopulí, která mnohým nápadně připomíná korunu Ježíše Krista, patří od roku 1996 patří mezi památky světového dědictví UNESCO.

Smutné výročí si připomněly tisíce lidí

Atomový dóm dnes stojí v centru hirošimského mírového parku. Zde si 67. výročí svržení atomovky připomnělo dnes na 50 tisíc lidí. Pieta začala rozezněním zvonu a klasickou minutou ticha za mrtvé. A kromě památečních projevů zazněly také výzvy k současné likvidaci jaderných arzenálů.

Hirošimský starosta Kazumi Macui pak světovým vůdcům vzkázal, aby město i s jeho Atomovým dómem navštívili také a "hloubali o míru".

Na Japonskem se přitom přízrak jaderné katastrofy objevil i loni - při havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě, kterou způsobilo zemětřesení a přívalová vlna tsunami.

keep.smiling ( 6. srpna 2012 18:53 )

jistě že Japonci nebyli svatouškové, v mnoha případech byli krutí, ale to neznamená, že nick kobyla nemá pravdu. Shození atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki bylo to nejhorší co mohl člověk použít k ukončení války.. Použití takové zbraně je ničím neomluvitelné!!

keep.smiling ( 6. srpna 2012 18:46 )

keep.smiling ( 6. srpna 2012 18:45 )

souhlas, až na pár detailů v názvosloví ))) nebyl to např. "terorismus", ale stále válečný stav. jó, amíci, to je kapitola sama pro sebe. Ale Hitler, kdyby ji tehdy taky měl, tak ji použije určitě...

keep.smiling ( 6. srpna 2012 18:39 )

londynskypes ( 6. srpna 2012 17:29 )

japonci jsou x i n d l ..nelibi se jim u zenske kozy ,maji radi placate zenske a a maji male c.uraky

Zobrazit celou diskusi