Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Na rudé planetě přistálo robotické vozítko: Najde na Marsu Marťany?

Autor: ČTK, vk - 
6. srpna 2012
07:06

Americký národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) zahájil misi za bezmála 52 miliardy korun. Na Marsu přistálo dnes ráno robotické vozítko Curiosity, které bude rudou planetu prozkoumávat.

Součástí Curiosity jsou důmyslné přístroje ke studiu prostředí Marsu. Nechybí několik kamer, detektor radiace či aparát, který ve zlomku vteřiny laserovým paprskem odpaří část horniny a obraz »mráčku« pak zachytí kamera k analýze. Ve spojení s robotem jsou pracovníci NASA pomocí soustavy antén pro komunikaci s meziplanetárními sondami.

Sonda přistála na povrchu Marsu po osmiměsíční cestě vesmírem. Samotný manévr nebyl z nejjednodušších, ale podařilo se. NASA celou událost sledovala ze řídicího střediska v kalifornské Pasadeně.

Modul o velikosti osobního automobilu má šest kol, váží 900 kilogramů, je dlouhý tři metry a představuje komplexní pojízdnou laboratoř. Hlavním cílem jeho mise bude zjistit, zda na Marsu někdy byly podmínky vhodné pro vznik života. Curiosity nebude pátrat po zbytcích mikroorganismů, má zjišťovat klima a geologii planety.

První snímek, který Curiosity vyfotila na Marsu: vlastní stín První snímek, který Curiosity vyfotila na Marsu: vlastní stín | NASA

Pravda je někde venku

Vědci věří, že najdou na planetě vodu, a potvrdí se to, co spisovatelé sci-fi tvrdí už desítky let – na Marsu existuje život. A protože je rudá planeta doposud neprobádaná, má zařízení objasnit i záhady, které Mars obestírají.

Které mýty už se podařilo vyvrátit? Vybrali jsme pět nejznámějších.

5 mýtů o planetě

1. Marťanské kanály

V roce 1877 zkoumal povrch Marsu italský astronom Giovanni hiaparelli. Ten prohlásil, že se Marsu nachází »cosi« jako systém kanálů. Věřil, že je vytvořili Marťani. Jeho smělá myšlenka byla definitivně vyvrácena roce 1965. První fotografi z Marsu prokázaly, že se jednalo o optický klam.

2. Oceány na rudé planetě

Na Marsu je voda! Tak ne, žádná voda na planetě není… Prokázat, zda je na Marsu voda a současně i život, se doposud nepodařilo. Je to ostatně i cíl Curiosity. Nicméně se už potvrdilo, že na planetě neexistují žádné oceány, jak se v roce 1784 mylně domníval astronom sir William Herschel.

3. Způsobí katastrofu na Zemi

V roce 2003 koloval po světě e-mail, v němž stálo, že Mars bude nejblíže k Zemi za posledních 50 tisíc let a že bude veliký jako Měsíc v úplňku. Navíc až se přiblíží, kromě fantastické podívané nás čeká i katastrofa. Pokud toto čtete, je vám jasné, že pravda to nebyla. I když… Mars skutečně byl 27. srpna 2003 od Země v nejmenší vzdálenosti za posledních 73 tisíc let. Od naší planety ho dělilo »pouhých« 55 746 199 km.

4. Žijí na něm zelení mužíčci

Když se řekne život na Marsu, většina lidí si představí malé zelené mužíčky. Podobnou vizi měl zřejmě i astronom sir William Herschel, který zarytě tvrdil, že na planetě žijí inteligentní bytosti podobné lidem. Po letech vědci, kteří věří na život na rudé planetě, toto tvrzení upravili – už nečekají zelené bytosti, ale nález mikrobů.

5. Tvář na Marsu

V roce 1976 ji zachytila sonda Viking. Veřejnost byla nadšená. Někteří byli dokonce přesvědčeni o tom, že tvář vytvořila mimozemská civilizace. Když v roce 1998 vyslala NASA další sondu, výsledek už tak přesvědčivý nebyl. Tvář nevypadala jako tvář, spíš jako obyčejná skála.

vrtajzub ( 6. srpna 2012 20:16 )

kobyla 1 - pokiaľ hovno bude jemnohmotné, ani len to hovno nenajdu s pozemskou hrubohmotnou technologiou

gogo ( 6. srpna 2012 13:03 )

Doporučuji všem, kteří ještě umějí číst, aby si přečetli "Marťanskou kroniku" od Bredburyho... Tento moderní Verne či vizionář, zde plasticky popisuje, kam až může lidstvo dospět, bude-li jeho IQ klesat na úroveň, kterou má již značná část zde diskutujících ...

decathlonova-matka ( 6. srpna 2012 09:54 )

pitomci zapomněli na Zemi řidiče,Paroubka.

dfghjk ( 6. srpna 2012 08:39 )

Místo "vyvracení mýtů" by správně mělo být "vyvracení našich plytkých mediálních kydů", protože normální rozumné lidi by takové hovadiny v životě nenapadly.

Zobrazit celou diskusi