Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Radost v ZOO! Matka goriláka Tatu, který se oběsil, je březí

Autor: simao - 
31. července 2012
13:19

V pátek zahalil pražskou zoologickou zahradu smutek. Gorilí samec Tatu se při hraní s provazy oběsil. Těžko se z toho vzpamatovával i ředitel zoo Miroslav Bobek. Ten však dnes Blesku sdělil radostnou zprávu. Gorilí máma Kijivu je opět březí!

"Na rozdíl od Moji je znovu březí její matka, devatenáctiletá Kijivu. Předpokládáme, že porodit by mohla na sklonku tohoto roku," sdělil dnes Blesku ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Tragicky zesnulý gorilák Tatu byl přitom bratr Moji a syn Kijivu. Jeho smrt přišla jako blesk z čistého nebe - v pátek se oběsil ve výběhu při hraní si s provazy, které měl tak rád... O víkendu se s Tatuem přicházely do zoo rozloučit davy lidí.

Gorilí samička Moja žije od loňského roku roku ve španělském Cabárcenu. Na sociálních sítích se objevily informace, že je Moja březí. Ty ředitel zoo vyvrátil "Že dosud nezabřezla, nám včera znovu potvrdil hlavní veterinář cabárcenské zoo Santiago Borragán," prozradil ředitel Bobek a současně oznámil dobrou zprávu.

V Česku se gorily chovají již od šedesátých let 20. století. Tatuova starší sestra Moja však byla vůbec prvním odchovaným mládětem u nás. Její jméno proto ve svahilštině znamená "první", zatímco Tatu byl "třetí", protože byl třetím mládětem v gorilí skupině.

zelena.karkulka ( 31. července 2012 23:28 )

v 19ti leteh 2.dítě-to je nezodpovědnost

Shelby16 ( 31. července 2012 13:54 )

Proboha, ať se zas nějaká opička neoběsí udělejte nějaké bezpečnostní opatření

guliver ( 31. července 2012 13:35 )

třeba se opičák pověsil ze stresu, když mu matka řekla že bude mít bráchu a bude se s ním muset dělit o klec

Zobrazit celou diskusi