Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jezevčíci mrtvého soudce: Osm uhynulo, o zbytek se postarají Toulavé tlapky

Autor: Slávka Červená - 
31. července 2012
07:38

Osm pejsků uhynulo po mrtvém soudci Studničkovi (†64) uhynulo, zbylých dvanáct putovalo z Valašska do Čech. Převzala si je totiž Denisa Zárybnická (22) ze sdružení Toulavé tlapky v Poděbradech.

Křížence jezevčíků přivezl šéf strážníků ve Frenštátě pod Radhoštěm Ondřej Matějek (38) do Slavkova u Brna. Tam, zhruba na půli cesty, se předání za hustého deště uskutečnilo. Blesk byl jediný u toho. Psi byli z cesty vystresovaní, štěkali jako o život a tři nejbojovnější bylo nutné přemístit pomocí odchytové tyče.

Osm jezevčíků uhynulo

Z původních 20 psů zůstalo 12. „I přes veškerou péči jich šest uhynulo na infekční onemocnění a dva na selhání srdce,“ vysvětlil veterinář Zdeněk Petr (58). „Nyní je čeká očkování, kastrace a čipování. Jsou trochu divocí a bázliví. Bude trvat dva tři měsíce, než si zvyknou na lidskou ruku. Dříve je novým majitelům předat nelze,“ upozornila Denisa. Všichni psi budou potřebovat, aby se jim noví majitelé věnovali.

Psy bylo nutné odvézt z Valašska tak daleko, protože Toulavé tlapky byly jediné, které je byly ochotny převzít všechny. I tak je to pro sdružení nápor. „Budeme rádi za každou pomoc. Kdyby chtěl někdo přispět třeba jen krmením, uvítáme to,“ požádala Denisa.

Smrt soudce

Ostravský soudce Miloslav Studnička (†64) z Frenštátu pod Radhoštěm byl nalezen mrtev 9. července doma. První verze policie byla, že byl podřezán. Pitva to vyvrátila. Měl malou ranku na krční tepně a vykrvácel. Psi ho na krku poté pokousali. Případ není dosud objasněn. Policie se domnívá, že to zřejmě bude nešťastná náhoda. Podle informací Blesku zajistila na místě rozbitou sklenici.

zelena.karkulka ( 31. července 2012 23:20 )

hlavně jsou krvelační

gallaxi ( 31. července 2012 12:05 )

Tak to se obávám, že jich moc nezbyde.. Denisa má sice dlouholeté zkušenosti s opuštěnými zvířaty, ale protože je mladá a nemá profesionální zázemí, tak má vysokou procentuální úmrtnost. Je nutno podotknout, že se léty trochu lepší, ale stejně jim nedávám moc šancí. Spíš nechápu, proč je stěhují k ní do azylu, když už údajně měli spoustu zájemnců?!?!

3dots ( 31. července 2012 11:46 )

Každopádně je to dost podivné - 40%ní úmrtnost během pár týdnů, ve smečce, která do té doby prospívala dobře? Psali, že jde vesměs o zvířata mladá, většina kolem 1 roku a sotva je někdo vezme jejich prostředí, kapou jako mouchy? Hmmmm...

naidka ( 31. července 2012 09:35 )

lištičko, já bych to tak optimisticky neviděla. Už je to dost dlouhá doba, asi byli v karanténě a tam se projevila infekce, ale Blesk psal, že už mají hromadu zájemců, ale najednou je zase stěhují jinam... A pejsci zřejmě budou náchylní k chorobám, když vznikli z příbuzenského křížení, ale nakonec měl soudce souseda veterináře a ten tvrdil, že jsou v dobrém stavu. Pak si z toho něco vyber.

naidka ( 31. července 2012 08:38 )

To by mě zajímalo, kolik jich po tomto zážitku a po tom, co je ještě čeká, vůbec zůstane.

Zobrazit celou diskusi