Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smutek v zoo! Goriláček Tatu se oběsil na laně!

Autor: hoř - 
27. července 2012
13:34

Z pražské zoo přišla tragická zpráva! Chovatelé našli v gorilím výběhu oběšeného samečka Tatua, který v květnu oslavil teprve 5. narozeniny. Podle chovatelů se tak stalo během hry, kdy rozpletl lano a jeden z pramenů si obtočil kolem krku...

Vše proběhlo během krátké chvíle, kdy chovatelé pracovali v jiné části pavilonu. V devět hodin chovatelka Gabriela Kopecká našla Kambu, jak drží Tatua zavěšeného na laně.

"Tatu se oběsil, když si hrál v malé „ložnici“, rozpletl lano a jeden z pramenů si obtočil kolem krku," řekl Blesk.cz ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Chovatelka okamžitě zavolala ostatní chovatele a veterináře MVDr. Romana Vodičku. Nejprve museli pomocí tlakové vody oddělit ostatní gorily. zejména Kamba odmítala od Tatua odejít. Tatu v tu dobu již nejevil známky života.

Bezprostředně po jeho vyproštění začali pracovníci zoo s jeho resuscitací. Masáž srdce a dýchání z úst do úst však již bohužel byly zbytečné.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek uvedl, že smrt Tatua je nejtragičtější událostí od povodní, k nimž došlo právě před deseti lety.

„Tatu byl velký dobrodruh. Díky své povaze udržoval gorilí skupinu aktivní, protože k divokým hrám provokoval nejen ostatní mláďata, ale také dospělé. A byl to právě Tatu, kdo v uplynulých měsících začal intenzivně kontaktovat samici Bikiru a pomohl jí lépe zapadnout do rodiny,“ zavzpomínal na miláčka zoo Bobek.

Podle kurátora chovu savců Pavla Brandla není v lidských silách podobným nehodám zabránit.

Tatu se narodil v Zoo Praha 30. 5. 2007 samici Kijivu a samci Richardovi. Jeho jméno znamená v překladu třetí. Byl třetím mládětem ve skupině goril, ale druhým potomkem zmíněných rodičů, ale také druhým mládětem goril chovaných v rámci České republiky a Slovenska. Jeho starší sestrou je oblíbená gorila Moja.

vrtajzub ( 28. července 2012 19:29 )

vrtajzub ( 28. července 2012 19:25 )

Chudáčik Tatu ! Skončil v kafilérii hm.......chudáčik...

divisprokop ( 28. července 2012 05:22 )

Se mu vůbec nedivím v tomto státě žít ??? Určitě SEBEVRAŽDA....

panprezident ( 28. července 2012 04:11 )

A co na Moravě?

zelena.karkulka ( 27. července 2012 23:42 )

zvířata kapou v přírodě naprosto běžně

Zobrazit celou diskusi