Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Gross prodal byt, který mu zničil kariéru: Za 6 milionů

Autor: Eva Pospíšilová - 
24. července 2012
05:00

Definitivní sbohem ostudné minulosti... Někdejší premiér a šéf ČSSD Stanislav Gross (42) se zbavil barrandovského bytu, který jej stál politickou kariéru. Prodal ho za necelých šest milionů korun. Kupcem je opět člen ČSSD. Náhoda, nebo další pochybný prodej?

Informace, že Gross prodává svůj luxusní byt 4+1 s bazénem, se poprvé objevila loni v červenci. Tehdy se spekulovalo, že za něj chce 9,5 milionu korun. Expremiér ani lidé z jeho okolí to však nechtěli potvrdit.

Rok se s rokem sešel a Gross je přestěhovaný v nově vystavěném domě ve Slivenci na okraji Prahy a bez bytu. Kdo by ale čekal, že na něm vydělal "balík", ten by se spletl. Za byt, který jej původně stál 4,2 milionu, dostal nakonec 5,9 milionu. Což stěží pokryje inflaci.

Kamarádi z ČSSD?

Mnohem zajímavější než cena jsou proto noví majitelé – Milan (49) a Marcela (39) Bartolomějovi. Náhoda, že jde rovněž o člena ČSSD? A že se nabídka na prodej bytu za celý rok neobjevila v žádné realitce?

„Nabízel se jen prověřeným zájemcům,“ vysvětlují to dnes lidé z okolí expremiéra. Ten sám na dotazy vůbec nereagoval. A Bartoloměj? „Nebudu to řešit po telefonu,“ řekl jen a Blesku nadiktoval svůj mail. Do uzávěrky vydání ovšem ani tak jeho odpověď do redakce nedorazila.

Největší gauner

Loučení s barrandovským bytem mělo pro Grosse zřejmě hořkosladkou příchuť. Nejenže v něm s rodinou prožil desetiletí, ale kvůli němu musel také skončit ve vysoké politice.

Neuměl totiž vysvětlit, kde vzal zhruba milion na jeho pořízení. Musel si pomoci báchorkou o záhadném strýčku Vikovi a penězích v igelitce. Tuto transakci později ve Sněmovně označil za "křišťálově čistou".

Poté zbohatl na hodně podezřelém obchodu s akciemi. To vše Grossovi vyneslo jasné vítězství v čtenářské anketě Blesku o největšího gaunera Česka.

Milan Bartoloměj Milan Bartoloměj | Foto Blesk
To je kupec! Také sociální demokrat

Milan Bartoloměj (49)

* člen ČSSD, za niž v roce 2010 neúspěšně kandidoval do Sněmovny i do zastupitelstva v Praze 8

* Do roku 1989 zedník ve firmě, z níž se stala Subterra, a razič v Metrostavu

* 1993–2005 pracoval mimo jiné jako výkonný ředitel ve firmě Puro-Klima, jejíž šéf je nyní ve vazbě kvůli úplatkářské kauze Rath

* později byl mimo jiné obchodním ředitelem firmy Hochtief CZ

* Od roku 2009 působil jako šéf oddělení administrace projektů Úřadu regionální rady Střední Čechy

* Nyní pracuje na Ředitelství silnic a dálnic, závod Brno

* Manželka Marcela (38), dospělý syn Dan a dcera Monika plus tříletá dcera Terezie

w.mojko ( 24. července 2012 15:08 )

nyxx ( 24. července 2012 14:20 )

 Byt zničil Grossovi kariéru?To je zase blbina!Tu si snad zničil sám ne?

aronak ( 24. července 2012 11:56 )

Ale jednu kvalifikaci určitě má, když razil tunely v Metrostavu.

aronak ( 24. července 2012 11:55 )

Tak to je "opravdově čisté". Z dělníka taková kariéra. Asi je rád, že si "musel" odkoupit byt Grosse, mají spolu asi hodně společného a "čistého" toho moc nebude. Gross je nakonec rád, že v politice skončil, alespoň se v něm teď nehrabou. Bohužel.

evita2 ( 24. července 2012 10:53 )

Honzo, jenže u něj je to velmi zajímavý "americký sen", jak se "vypracoval", haha. O všech stejně se psát nemůže, bo jen samotný seznam všech těch poslaneckých a podnikatelských zlodějů by vydal na knihu rozsahu "Vojna a mír". Uvítala bych už tak něco o Kalouskovi

Zobrazit celou diskusi